Aktuality

Najväčšiu vášeň našla Nikoleta Celárova v športe

celarova_

Miesto kočíka bicykel, miesto bábiky hokejka, miesto baby kamarátiek – spoluhráči chlapci na ulici pri hokeji, to bol jej prvý športový kolektív.

Začala najprv lyžovaním, potom to bol volejbal a od 14 rokov je jej láskou hokej. Dodnes si pamätá, ako dobiedzala do otca, že chce hrať hokej, no ten mal obavy kvôli tvrdosti ale napokon zistil, že v ženskom hokeji sa nebodičkuje… Bola nezadržateľná, a tak sa stala hráčkou ženského ľadového hokejového tímu v Poprade.

„V 18 rokoch začali jej prvé úspechy a na 10 rokov sa stala stálicou Slovana Bratislava a slovenskej reprezentácie. Svoju hráčsku kariéru ukončila cez míľniky ako najlepšia hráčka Slovenska, majsterka Slovenska, univerziády v Číne a olympiády vo Vancouveri, a dokonca aj majsterky sveta v hokejbale,“ hovorí Nikoletin príbeh jej otec Norbert Celár.

Zdravotné problémy jej nedovoľovali naďalej hrať hokej, ale chcela pri ňom ostať. Tak si povedala, že bude rozhodkyňou.  Kde dosiahla ďalšie významne úspechy. „Už po dvoch rokoch rozhodovania ma pozvali na prvé majstrovstvá sveta skupiny C v Španielsku a o dva roky som už rozhodovala ako hlavná rozhodkyňa svoje prvá majstrovstvá skupiny A Plymouth USA,“ spomína Nikoleta Celárová. Dodnes si pamätá, ako sa jej triasli kolená a doslovne sa bála, či vôbec bude vedieť korčuľovať, pamätá si, že keď nastúpila na olympiáde vo Vancouveri v hale, kde bolo 19-tisíc divákov, tak nemala zďaleka také obavy ako zo svojho prvého zápasu  majstrovstiev sveta skupiny A.

Vďaka svojim hráčskym skúsenostiam a prirodzeným vlastnostiam, akou je rozhodnosť, jej kariéra stúpala a na niekoľko rokov sa udomácnila na špici svetových rozhodkýň. Na olympiáde v Kórei pískala vyraďovacie zápasy štvrťfinále, semifinále a dokonca vo finále bola náhradníčka. Môžeme povedať, že patrila medzi tri najlepšie rozhodkyne na svete. „Len pre upresnenie Slovensko len jediný raz – jeden rok boli v skupine A a to keď ešte hrala Nikoleta, čiže Slovensko nepatrí medzi svetovú elitu,“ upresňuje Norbert Celár. Na Slovensku je 300 registrovaných hráčok a v Kanade 70-tisíc. Naša Kežmarčanka Nikoleta sa dostala medzi svetovú elitu. Nasledovali mnohé ďalšie majstrovstvá sveta A skupiny, Rusko, Fínsko a Dánsko. „Žiaľ covid postihol aj našu Nikoletu, ktorá už mala letenku doma na majstrovstvá sveta v Kanade a jeden deň pred odletom ju zrušili. A olympiáda v Číne? Tiež mala doma letenku a dva dni pred odchodom bola pozitívna, hoci bez príznakov s najmenšími hodnotami – malá športová tragédia,“ spomína jej otec Norbert.

Na Slovensku bežne pískala hokej žien, dorastencov a juniorov mužov, bežne pískala druhú ligu mužov a je jedinou ženou, ktorá pískala aj prvú ligu mužov. A čo je ďalším cieľom Nikolety Celárovej? Veľmi rada by sa ešte zúčastnila ďalšej olympiády, ktorá bude v Taliansku,  ale aj v rozhodovaní je vek určitým mantinelom.

Ondrej Miškovič, foto: Archív rodiny Celárovej