Aktuality

Nové cesty a chodníky na hlavnom prieťahu mestom ešte v tomto roku

most

V rámci mesta sa nám teraz stretlo viacero investičných akcií.

Kežmarok v najbližších týždňoch čakajú pozitívne zmeny, ktoré ocenia vodiči aj chodci. Nová vozovka od Huncoviec po Spišskú Belú, ktorú realizuje štát ale i chodníky a miestne cesty vo viacerých lokalitách, ktoré realizuje samospráva. Slovenská správa mestu oznámila, že ona to vybuduje po most a od mosta smerom ďalej na Spišskú Belú. Keď zrekonštruujú most, tak ho napoja na cestu z jednej aj z druhej strany. „To, že budeme mať v meste nový asfaltový povrch, tak to kvitujem. Čo však nekvitujem a z čoho som nešťastný je, že Slovenská správa ciest sa dlhodobo nevie vysporiadať s rekonštrukciou mosta. Trvá to už tri roky a je to pochybenie štátu a pochybenie tých, ktorí vedú jednotlivé ministerstvá a riaditeľstvá, pretože majú to mať ako prioritu, keďže ide o havarijný stav a mimoriadnu situáciu,“ povedal svoju reakciu na prebiehajúce úpravy primátor mesta Ján Ferenčák.

Mnoho projektov prechádza kontrolami, či už je to formálna kontrola alebo kontrola verejného obstarávania. Mesto do toho nevie nijako zasiahnuť, pretože kontroly prebiehajú na jednotlivých ministerstvách. „Zväčša sa čaká na Ministerstvo vnútra, alebo Ministerstvo zdravotníctva, alebo sú to riadiace orgány na Prešovskom samosprávnom kraji, ktoré patria pod Ministerstvo regionálneho rozvoja, kým tie kontroly prejdú. Takže teraz sa stalo to, že nám viaceré projekty prešli týmito kontrolami a bol nám zaslaný výpis z kontroly, že dopadla bez námietok. Toto je dôležité. Od tohto momentu my spúšťame stavby,“ povedal primátor.

Rekonštrukciu chodníkov má na starosti mesto

Mesto stojí pred výzvou zrealizovať do konca roka ešte päť kilometrov chodníkov. Súčasťou projektu sú aj výmeny obrubníkov. Mesto teraz tlačí na dodávateľa, aby chodníky popri rekonštruovanom hlavnom prieťahu boli dokončené pred pokládkou asfaltovej plochy. „Preto súčasťou týchto rekonštrukčných prác bude nielen celý asfaltový povrch cez mesto Kežmarok, ale výmena obrubníkov na celej Huncovskej ulici, z oboch strán nové chodníky, kompletne celá Michalská ulica,“ priblížil primátor. Okrem toho ešte v rámci mesta prebieha ďalšia rekonštrukcia na Lanškrounskej, na ktorej mal dodávateľ výluku, či už z pohľadu počasia, alebo dovoleniek. Samospráva chce poprosiť občanov o trpezlivosť a toleranciu a zároveň bude sama kontrolovať, aby sa všetko stihlo. Výsledok bude určite stáť za to a vidieť by sme ho mali ešte tento rok.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič