Aktuality

Nóvum v mestskej knižnici zásluhou Fondu na podporu umenia

36

Mestská knižnica v Kežmarku úspešná v podávaní žiadostí o dotácie na Fond na podporu umenia (FPU) aj v roku 2021. Z dvoch predložených projektov – Kniha je záchranné koleso samoty a Pekná knižnica je tým pravým miestom pre krásne príbehy boli podporené obidva v celkovej výške 5-tisíc eur.

Za poskytnuté prostriedky pribudlo do knižničného fondu 323 knižných noviniek a uskutočnila sa ďalšia etapa čiastočnej výmeny opotrebovaných a hlavne z bezpečnostných dôvodov nevyhovujúcich regálov na uloženie dokumentov knižničného fondu.

Celkovo od roku 2016 bolo v rámci FPU podporených 14 projektov vo výške 40 300 eur, ktoré boli použité na: každoročné doplnenie a aktualizáciu knižničného fondu, skvalitnenie ochrany a uloženia dokumentov, zlepšenie technického vybavenia knižnice, vybavenie účelovej miestnosti na realizáciu kultúrno-spoločenských a výchovno-vzdelávacích podujatí, zriadenie detského kútika a modernizáciu čitárne špeciálnymi účelovými skrinkami na uloženie periodík.

Aj dnes, v časoch elektronických kníh a digitálnych médií, kniha voňajúca papierom a tlačou nestráca svoje kúzlo. V knižnici plnej nádherných príbehov sa človek cíti, akoby sa aspoň na chvíľu zastavil čas. Ktorý knihomoľ, tráviaci svoj pracovný čas v obrovskom priestore knižničných skvostov, by preto nesníval o tom, ako im všetkým poskytnúť bezpečné útočisko na vhodných knižničných regáloch vyhovujúcich nielen z estetického hľadiska?

Verejné knižnice by mali byť totiž hrdé nielen na knižné vzácnosti, ale aj na príbytky, v ktorých svoje poklady ukrýva. Vďaka finančným prostriedkom získaných prostredníctvom dotačného systému FPU sa nám darí meniť knižnicu na modernejšiu ustanovizeň.

Jana Schönová