Aktuality

Obnova tradície spojená s finančnou pomocou v Kežmarku

16

Prvé tohtoročné mestské zastupiteľstvo schválilo obnovu tradície uvítavania najmenších Kežmarčanov. Rodičom dieťaťa bol odsúhlasený i jednorazový finančný príspevok.

Výška príspevku pri narodení dieťaťa bude 100 Eur. Príspevok má charakter nenávratnej finančnej pomoci a na jeho poskytnutie nie je právny nárok. Príspevok na to isté dieťa môže byť poskytnutý iba raz. Ak sa súčasne narodí viac detí, príspevok bude poskytnutý na každé dieťa.

Komu bude príspevok vyplatený?

Oprávnenou osobou na poskytnutie príspevku podľa prijatého nariadenia (VZN) je dieťa, ktoré je občanom Slovenskej republiky s trvalým pobytom v meste Kežmarok alebo je cudzincom s trvalým pobytom v meste Kežmarok. Oprávnenou osobou na vyplatenie príspevku podľa tohto VZN je:

– matka, ktorá dieťa porodila a má trvalý pobyt v meste Kežmarok,

– otec dieťaťa, ak matka zomrela alebo bola vyhlásená za nezvestnú, alebo dieťa bolo zverené do starostlivosti otca na základe právoplatného rozhodnutia súdu, ak príspevok pri narodení dieťaťa nebol predtým vyplatený matke a otec dieťaťa má trvalý pobyt v meste Kežmarok,

– alebo osoba s trvalým pobytom v meste Kežmarok, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu.

Postup pri vyplatení príspevku pri narodení dieťaťa

Oprávnenej uvedenej osobe bude vyplatený príspevok hotovostne v pokladni Mestského úradu Kežmarok po predložení symbolického šeku odovzdaného pri slávnostnom prijatí novonarodených detí. V prípade, ak sa oprávnená osoba nebude môcť zúčastniť prijatia novonarodených detí, príspevok jej bude vyplatený na základe Žiadosti o vyplatenie jednorazového finančného príspevku pri narodení dieťaťa. Žiadosť možno podať poštou, osobne do podateľne Mestského úradu Kežmarok alebo zaslaním do elektronickej schránky mesta Kežmarok na portáli ÚPVS (slovensko.sk). Požiadať o vyplatenie príspevku na dieťa je možné do šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Príspevok sa nevypláca do cudziny.

Posledným navrhovaným krokom poslancov bola i spoločná účasť primátora a poslancov pri tomto druhu slávnostných prijatí. „Narodenie dieťaťa je pre každého rodiča veľkou udalosťou plnou radosti. Mesto chce tento výnimočný dar pre každú rodinu osláviť spolu s rodičmi a zároveň im poskytnúť jednorazový príspevok v hodnote 100 eur ako finančnú podporu mladých rodín v tejto neľahkej dobe. Budeme hľadať možnosti ako kompenzovať novorodencov narodených v tomto roku pred začiatkom účinnosti tohto nariadenia,“ vyjadril sa primátor mesta Ján Ferenčák. V najbližších dňoch sa tak naši noví obyvatelia dočkajú obnovy tradície, z ktorej fotografia bude neodmysliteľnou súčasťou rodinných kroník.

Ondrej Miškovič, foto: Barbora Sosková