Aktuality

Oceňovaný dokument o paliatívnej terapii v Iskre aj s online diskusiou

JIZ_posterKK

Tím odborníkov pomáha pacientom nájsť riešenie a urobiť rozhodnutie, ktoré pre nich v čase nekonečných možností umelého predlžovania života môže byť dobré. Film s naliehavým posolstvom Jednotka intenzívneho života získal Českého leva a Cenu českej filmovej kritiky za najlepší dokument minulého roka a v pondelok 25. apríla 2022 o 19.00 h ho budete môcť vidieť v kine/filmovom klube Iskra v Kežmarku. Po projekcii sa uskutoční online diskusia s režisérkou Adélou Komrzý a jedným z protagonistov snímky MUDr. Ondřejom Kopeckým.

Lekári Ondřej a Kateřina sa pri svojej práci často dotýkajú nedotknuteľného. Priekopníci nemocničnej paliatívnej terapie otvárajú v dokumente Adély Komrzý témy, ktoré z našich životov v podstate zmizli. V prostredí robotickej medicíny a zbožšťovaných bielych plášťov orientujúcich sa na chorobu ako takú sa do pozornosti vracia človek.

V intímnych rozhovoroch lekári so svojimi pacientmi hľadajú odpovede na otázku, na ktorú sa v nemocniciach, kde sa život končí pre väčšinu ľudí, bohužiaľ zabúda: Ako žiť dobrý život aj s chorobou? Film zaznamenáva tri roky na oddelení paliatívnej starostlivosti vo Všeobecnej fakultnej nemocnici na Karlovom námestí v Prahe. Tím odborníkov pomáha pacientom nájsť riešenia a urobiť rozhodnutie, ktoré pre nich v dobe nekonečných možností umelého predlžovania života môže byť správne. Pretože život neznamená iba to, že srdce bije a pľúca dýchajú.

Režisérka Adéla Komrzý sa do nakrúcania sa pustila po osobnej skúsenosti, keď známemu v nemocnici umierala sestra. „Žiaľ, všetko prebehlo nešťastne. Nikto zo strany lekárov dobre informovaný, rodina sa topila v hmle a nemala možnosť sa so skutočnosťou vyrovnať. S odstupom času som začala cítiť istú nespravodlivosť a hnev, ktorý vznikol z otázky: ako je možné, že sme to celé nezvládli lepšie? Uvedomovala som si, že smrť, rovnako ako pôrod, je neoddeliteľnou súčasťou ľudského života. Odchod by predsa mal prebehnúť dôstojne. Mal by mať skrátka vytvorené dobré podmienky. Ešte k tomu v situácii, keď v nemocniciach v súčasnosti umiera 80 % českej spoločnosti, je dôležité niečo zmeniť a do nemocníc a komunikácie vrátiť ľudskosť,“ poznamenala režisérka.

„Jednotka intenzívneho života patrí k vlajkovým lodiam tohtoročného katalógu Film Expanded,“ skonštatoval kreatívny riaditeľ distribútora filmu Matej Sotník. „A to nielen preto, že sa stala najlepším dokumentom nedávnych Českých levov, Cien českej kritiky či získala tiež špeciálnu cenu poroty na karlovarskom festivale. Prestížne ocenenia totiž len potvrdzujú, že debut talentovanej Adély Komrzý je nesmierne silným a dôležitým filmom o téme, ktorá sa môže týkať nás všetkých. Ako prežiť posledné roky života dôstojne a čo najkvalitnejšie, aj keď sú naše telá ťažko choré? Paliatívna terapia je u nás pomerne málo známy fenomén, ktorý chceme predstaviť širokej slovenskej spoločnosti a ukázať možnú nádej pre jednotlivcov či ich blízkych,” dodal.

Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 3 eurá. Online predpredaj vstupeniek na www.kinoiskra.sk alebo si lístky môžete kúpiť priamo v pokladni kina vždy 30 minút pred premietaním.