Aktuality

Od narodenia vidí svet cez hľadáčik

17_cintula

Rodený Kežmarčan Peter Hektor Cintula v rozhovore povie viac o fotografovaní v meste.

Keď mal deväť rokov , za odmenu za veľkonočnú kúpačku si zakúpil svoj prvý kinofilmový fotoaparát. Fotografii sa naplno venuje približne 15 rokov, od štúdia na Strednej umeleckej škole v Kežmarku, kde svoju kreativitu rozvíjal v študijnom odbore Fotografický dizajn. Momentálne na tej istej škole pôsobí ako pedagóg fotografie a anglického jazyka, takže sa môže o svoje odborné skúsenosti podeliť so súčasnou generáciou študentov.

Ktoré miesta v Kežmarku sú pre Teba ako fotografa najpútavejšie?

Kežmarok má vďaka svojmu historickému pôvabu nespočetné množstvo vizuálne zaujímavých zákutí. Medzi najatraktívnejšie miesta patria starobylé uličky na Hlavnom námestí, park v okolí Kežmarského hradu, no najpútavejšia je panoráma Kežmarku v pozadí s vrcholmi Vysokých Tatier.

Ktoré fotografické žánre rád fotíš?

Mojou najväčšou záľubou a zároveň špecializáciou je reportážna fotografia, či už sa jedná o svadby, eventy alebo koncerty. Prostredie v spojení s ľuďmi a ich reálnymi emóciami dávajú fotke to, čo slová nedokážu. Fotografia musí mať výraz, výpoveď, estetickosť, musí u diváka vyvolať emócie, preto v mojom portfóliu dominuje tento žáner neinscenovanej fotografie. Taktiež v mojej tvorbe nájdete aj modelingové a portrétne fotografie. Najnovšie sa venujem foteniu realít, kde sa môžem vyhrať s čistými líniami, priestorom, svetlom, symetriou a minimalizmom.

Mal si výstavu alebo plánuješ nejakú?

Počas môjho vysokoškolského štúdia, som po oslovení Inštitútom estetiky Prešovskej Univerzity v Prešove vystavoval set modelingových fotografií s názvom „No country for old men“. Ďalšou výstavou bola fotografická reportáž z Európskeho ľudového remesla. Momentálne plánujem výstavu svadobných fotografií, ktoré by už čoskoro mohli uzrieť svetlo sveta.

Čo by si odporučil začínajúcim fotografom?

Začínajúcim fotografom by som odporučil venovať sa žánru, ktorý ich vystihuje a nedá im spať. Samozrejme je potrebné si uvedomiť, že kvalita fotografie nespočíva v cene foto techniky, ale vo fotografovi samotnom. Dobrá fotka môže vzniknúť aj na smartfóne, dôležitá je kreativita, vkus a schopnosť využiť maximum z toho, čo má fotograf k dispozícii. Základom každej fotky je svetlo, preto začínajúcim kolegom želám, nech majú na každej expozícii dostatok svetla.

Ondrej Miškovič, foto: Archív Hektora Cintulu