Aktuality

Od pokojného času až po pandémiu

19

Počas dvoch rokov sme vám v Novinách Kežmarok postupne predstavovali činnosť Maguráčika. Posledný článok z histórie je venovaný rokom 2017 až 2020.

Rok 2017 je pokračovaním úspešnej predchádzajúcej sezóny. V tomto roku sa Maguráčik predstavil na 52 vystúpeniach doma i za hranicami. Začal vystúpením v hoteli Titris, podieľal sa na príprave programu v rámci osláv 25. výročia vzniku občianskeho združenia Klub priateľov Magury spoločne so súbormi Magura a Magurák. Pripravil nové pásmo Na stromy, s ktorým na krajskej súťaži v Raslaviciach získal umiestnenie v Striebornom pásme. Už tradične je jedným z hlavných organizátorov a propagátorov medzinárodného festivalu DFS Krojované bábiky, na ktorom má vždy svojho zahraničného hosťa, predstavil sa na festivaloch v Hriňovej, na Zamagurských folklórnych slávnostiach v Červenom Kláštore, EĽRO i na Margecanskych fajontách.

Rok 2018 je pokojným rokom činnosti súboru. V tomto roku pripravil na súťaž hudobného folklóru ľudovú hudbu, dievčenskú spevácku skupinu a sólistku Zlatého slávika zo súťaže Slávik Slovenska v predchádzajúcom roku  Lauru Pavligovú. Ľudová hudba i spevácka skupina úspešne  reprezentovali v Raslaviciach, kde získali umiestnenie v Striebornom pásme a speváčky v Zlatom pásme a iba o vlások im unikol postup na celoštátnu Habovku. Na túto súťaž pripravili vedúci pásmo goralských spevov pod názvom „Cemuš taka zadumaná“. Súbor postupne pripravil niekoľko programov a vystúpení na Festivale krojovaných bábik s hosťom z českého Benešova, pozdravil priateľov na oslave 30. výročia súboru Pávička v Sečovciach, účinkoval v programe EĽRO v Kežmarku a na rôznych vystúpeniach v tatranských hoteloch a opätoval návštevu súboru Benešáček v Benešove. Vianočnými programami v Kežmarku a okolí dosiahol počet vystúpení 43.

Ďalším skoro pokojným mal byť aj rok 2019. Ale opak je pravdou. Už začiatkom roka začal kolotoč vystúpení v tatranských hoteloch Lomnica a Titris a v kežmarskom Hviezdoslave. Predstavil sa na festivale Gazi baba v Skopje v Severnom Macedónsku a tiež na festivale Tradice Európy v Slatiňanoch v Čechách. Nezabudol na hostí v Tatrách a účinkoval na vystúpeniach v rámci EĽRO a na kultúrnom lete v Kežmarku. Záver roka patril tradične vystúpeniam Vianoce pod Tatrami v Kežmarku a Poprade a benefičnému koncertu Kvapka ľudskosti na SOŠ Kežmarok. Celkom absolvoval 46 vystúpení.

Jubilejnú 45. sezónu začal sústredením v hoteli Tatranec, pokračoval vystúpením pre paralympionikov na Štrbskom Plese, slávnostným otvorením kruhového objazdu na sídlisku Juh v Kežmarku za účasti podpredsedu vlády SR Rašiho i na fašiangovom sprievode v Kežmarku. Na tatranskom sústredení pripravil novú spevácku skupinu „Co še stalo Boze“ a tiež piesne pre sólistov spevákov Maťka a Paťka Ščurku na okresnú súťaž. Čo sa však dialo potom, nie je normálne. Skoro všetky deti, účastníci sústredenia, postupne ochoreli, aj s vedúcim, a keď sa začali zotavovať, prišli jarné prázdniny a súčasne zasiahla svet i Slovensko vlna koronavírusu. Ten paralyzoval celý svet a tiež prípravu výročnej sezóny súboru, zastavil kultúrne vystúpenia i súťaže a zatvoril školy.

Juraj Švedlár