Aktuality

Okrem nemčiny sa na Grundschule ozýva už aj ukrajinčina

ZS GRUNDSCHULE

Základná škola Grundschule patrí medzi najstaršie školy i budovy v meste. Bola postavená v rokoch 1896 až 1898 ako Meštianska chlapčenská a Obchodná škola. Ako sa jej chodu dotkol ďalší pandemický školský rok, sa dozviete v článku.

Počas prvej svetovej vojny bol na tejto škole zriadený vojenský lazaret. Od roku 1959 budova slúži pre potreby základného školstva. „V školskom roku 2021/22 sme zvládli v plnej miere vyučovanie aj v najťažších chvíľach pandémie. Vďaka zriaďovateľovi, mestu Kežmarok, sme otvorili nové odborné učebne techniky, fyziky, počítačovej učebne a novú školskú knižnicu,“ informoval riaditeľ školy Miroslav Beňko.

V škole je zamestnaných viac ako 40 pedagogických zamestnancov. Učitelia, vychovávatelia, asistenti učiteľa, ale aj špeciálny pedagóg. „Keď sa už zdalo, že všetko sa dostáva do bežných koľají, prišla vojna na Ukrajine. O služby našej školy požiadali rodičia trinástich žiakov z Charkova, Záporožia, Kyjeva a iných častí Ukrajiny. Všetci sme začínali s obavami. Pedagógovia, slovenskí žiaci, ale najviac novoprijaté deti a ich rodičia. Pomaly si všetci na seba zvykáme, snažíme sa vcítiť do situácie nových žiakov a spolužiakov. Pomáhame materiálne – ako je v našich možnostiach,“ povedal riaditeľ školy Beňko. V škole rozprávajú a vysvetľujú viacej ako obvykle. Vojna sa dostala do povedomia aj tých najmenších. Známy výrok byť učiteľom nie je povolanie, ale poslanie, sa v dnešných časoch podľa riaditeľa napĺňa do bodky.

Mladí ľudia si vyberajú povolania na základe ďalšieho uplatnenia a platových podmienok. Učiteľom by však mal byť iba ten, ktorému záleží na osude a živote iných. Veľakrát musí uprednostniť prácu pred svojou vlastnou rodinou. „Teší nás, že rodičia majú naďalej záujem o vyučovanie nemeckého jazyka v ZŠ – Grundschule vo väčšej miere ako v iných školách. Túto profiláciu si chceme zachovávať aj do budúcnosti,“ povedal Beňko a zároveň dodal, že je niektorým Kežmarčanom, konkrétne Márii Uhlárovej s manželom a ďalším, vďačný za sponzorstvo pre ukrajinské deti. Kežmarčania v ťažkých časoch ukázali, že vedia pomáhať.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič