Aktuality

Oslava výročia vzniku múzea netradičným spôsobom

52

Múzeum v Kežmarku si v uplynulom roku pripomenulo 90. výročie sprístupnenia hradných expozícií.

Významné jubileum by si istotne zaslúžilo okázalejšiu oslavu, ale dnešná doba spoločenským podujatiam príliš nepraje. Reálna návšteva kultúrnych pamiatok a akcií sa presunula viac-menej do virtuálneho sveta, kde sa nadšenci regionálnej histórie mohli (a stále môžu) oboznámiť s novými faktami.

Na odbornú májovú prednášku o histórii vzniku múzea, ktorá sa konala v rámci podujatia Noc múzeí a galérií 2021, mala nadviazať jesenná výstava. Covid túto možnosť znemožnil a presunul plánovanú aktivitu do online priestoru. Zamestnanci pripravili takmer 16-minútovú prezentáciu pod názvom Keď sa sen stal skutočnosťou, v ktorej sa návštevníci pútavým spôsobom oboznámia s okolnosťami založenia múzea a osobnosťami, ktoré sa pričinili o jeho vznik. V záverečnej časti sú predstavené mená vybraných darcov i exponáty tvoriace zbierkový fond. Prezentácia je dostupná na stránke múzea a jeho sociálnych sieťach.

V súvislosti s výstavou vydalo Múzeum v Kežmarku katalóg s rovnomenným názvom. Jeho vznik podporil Prešovský samosprávny kraj v rámci programu Kultúra nás spája 2021. Na 24 stranách je opísaná cesta vedúca k otvoreniu tejto historickej inštitúcie i najdôležitejšie osobnosti. Nosnou časťou katalógu je priblíženie 20 vybraných exponátov rôzneho charakteru, ktoré sa neobjavili v online prezentácii a patria medzi najstaršie súčasti muzeálneho fondu. Krátku charakteristiku dopĺňajú farebné fotografie daných predmetov.

Katalóg Keď sa sen stal skutočnosťou si prípadní záujemcovia môžu bezplatne vyzdvihnúť v administratíve Múzea v Kežmarku v čase medzi 7.00 až 15.00 hod., najlepšie po telefonickej alebo mailovej dohode s pracovníkmi múzea.

Vladimír Julián Ševc