Aktuality

Pamiatky hodné obdivu v našom meste

Čitateľom Novín Kežmarok priblížila pamiatkarka Ing. arch. Iveta Bujnová v rozhovore proces evidencie a ochrany národných kultúrnych pamiatok (NKP), ktorých má naše mesto viacero.

Koľko pamiatok v Kežmarku je evidovaných ako NKP?

Kežmarok je charakteristický rozmanitosťou zachovaného historického stavebného fondu. Aktuálne je v meste evidovaných 249 národných kultúrnych pamiatok. Najväčšie množstvo z nich, v počte 191, tvoria obytné stavby – meštianske domy. Ďalej sú to jedinečné kostoly a ich areály, radnica, reduta, mestský typ hradu, školské areály, jediný historický park pri hrade, kaplnky, pomníky, pamätníky a tabule, industriálny areál Weinovej továrne, železničná stanica s areálom, starý a židovský cintorín. Aj keď torzálne, ale predsa má Kežmarok zachovaný aj hradobný systém opevnenia mesta. Z hľadiska slohového zaradenia tu máme zastúpené všetky obdobia od stredoveku až po novovek. Z dôvodu vysokej koncentrácie pamiatok a zachovanej urbanistickej štruktúry bola v roku 1950 v historickom centre Kežmarku vyhlásená pamiatková rezervácia (pozn., v tom čase ich bolo iba osem na celom Slovensku). Na ochranu jej prostredia bolo v roku 2009 vyhlásené rozsiahle ochranné pásmo, ktoré má regulovať novú výstavbu tak, aby bola zachovaná historická silueta mesta.

Na čo si majú občania dávať pozor, ak obývajú NKP a chcú ju rekonštruovať?

Prvý a podstatný úkon je komunikácia s odbornými zamestnancami nášho pracoviska v Poprade, ktorý je súčasťou Krajského pamiatkového úradu Prešov (KPÚ). Vlastník pamiatky pred obnovou je povinný KPÚ predložiť zámer a špecifikovať predpokladané zmeny pamiatky. KPÚ rozhodne, či plánovaný zámer je prípustný a určí podmienky, za ktorých možno tieto práce pripravovať a vykonávať tak, aby pamiatka nebola ohrozená, poškodená alebo zničená. Ďalej určí, či je možné pripravovať túto obnovu iba na základe osobitných výskumov a inej prípravnej a projektovej dokumentácie. V priebehu obnovy pamiatky môže dôjsť k nepredvídanému nálezu, ten treba ohlásiť a KPÚ rozhodne o ďalšom postupe obnovy.

Ktorá NKP je v Kežmarku tá vaša „naj“?

Vždy tá, ktorej sa aktuálne venujem v priebehu prípravy obnovy. Teraz je to reduta s úžasnými poznatkami o vývoji úprav a malieb hlavnej fasády, na základe ktorých bude prinavrátená jej pôvodná farebnosť. Je to ale aj najmladšia vyhlásená pamiatka – Kaplnka sv. Jána Nepomuckého na Michalskej ulici, na ktorej bola dokončovaná obnova a je jej prinavrátený pôvodný tvar strešného štítu, doplnené chýbajúce hlavice pilastrov a kaplnka dostala pôvodný farebný náter. Pamiatkový výskum meštianskeho domu č. 1 na Hradnom námestí odhalil stredoveké kamenné články na fasáde, ktoré v Kežmarku nemajú obdobu, a podobné môžeme vidieť najbližšie na levočských domoch. Archeologický výskum v areáli školy na Kušnierskej bráne potvrdil časť rondelu Kušnierskej brány a mestského opevnenia. Všetko sú to úžasné poznatky o stavebnom vývoji jednotlivých objektov v meste, ktoré ma veľmi zaujímajú a fascinujú. V čase pandémie, keď sme eliminovali stretnutia, som spracovala aktualizáciu pamiatok historického cintorína na Toporcerovej ulici a židovského cintorína na Bielej vode. Množstvo času, ktorý som tam strávila, skúmajúc architektúru jednotlivých náhrobkov hrobových miest, zanechalo vo mne silný dojem, umocnený pokorou a záujmom poznať osudy jednotlivých Kežmarčanov a ich rodín. V širokom regióne nenájdeme historické cintoríny v tak dobre zachovanom a hlavne udržiavanom stave, ako sú tie kežmarské.

Je možné, že aj terajšie stavby sa raz stanú NKP?

Určite raz áno, ale musí to byť kvalitná architektúra. Aj dnes už chránime v rámci Slovenska hodnotnú architektúru druhej polovice 20. storočia.

Čo Vás baví na vašej práci?

Predovšetkým mnohorakosť, pretože sa stretávam s obnovami objektov rôznych typov architektúry. Aj keď práca pamiatkara nie je vždy pochopená a vítaná, som rada, keď sa obnova pamiatky vydarí a vlastník je s jej užívaním spokojný. Kvalitná obnova pamiatky pozitívne zhodnotí jeho vlastníctvo a zároveň prispeje k zachovaniu pamiatkového fondu, ktorý je typický a jedinečný pre mesto Kežmarok.

Ondrej Miškovič