Aktuality

Pes, ktorého si vezmete z útulku, je oslobodený od miestnej dane

14

Predmetom miestnej dane je pes starší ako šesť mesiacov chovaný fyzickou osobou alebo právnickou osobou. Existujú však výnimky, kedy je daň za psa oslobodená na isté obdobie či natrvalo, jednou z nich je osvojenie si z útulku.

Daňová povinnosť vzniká prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa pes stal predmetom dane. Priznanie k dani za psa je daňovník povinný podať do 30 dní odo dňa vzniku alebo zániku daňovej povinnosti. Pri zániku daňovej povinnosti treba doložiť doklad o utratení od veterinára alebo čestné vyhlásenie o úhyne psa. Sadzby dane za psa a podmienky oslobodenia od dane za psa sú uvedené vo všeobecne záväznom nariadení mesta Kežmarok č. 11/2019 o miestnych daniach.

Oslobodení od dane

Mestu daň za psa neplatíte, ak pes spĺňa jednu zo šiestich kritérií stanovených nariadením mesta. Správca dane oslobodzuje od dane:

  • psa, ktorého vlastník alebo držiteľ s trvalým pobytom v Kežmarku nadobudol zo zariadenia pre túlavé a odchytené psy nachádzajúceho sa na území mesta Kežmarok. Oslobodenie sa vzťahuje na dvanásť mesiacov od povinnosti platenia dane;
  • záchranárskeho psa;
  • psa ozbrojených zložiek;
  • psa, ktorého vlastník alebo držiteľ s trvalým pobytom v Kežmarku je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom. Oslobodenie sa vzťahuje len na jedného psa;
  • psa, ktorého vlastník alebo držiteľ s trvalým pobytom v Kežmarku má nad 62 rokov a jeho príjem je nižší ako životné minimum, ďalšou podmienkou je, že na tejto adrese s trvalým pobytom nežije nikto iný. Oslobodenie sa vzťahuje len na jedného psa;
  • psa, ktorého vlastník alebo držiteľ s trvalým pobytom v Kežmarku má nad 70 rokov a  na tejto adrese s trvalým pobytom nežije nikto iný. Oslobodenie sa vzťahuje len na jedného psa.

Bližšie informácie nájdete práve vo VZN 11/2019 zverejnenom na webstránke mesta. Na záver jedna osvedčená rada: Pri adopcii zvieratka vyberajte srdcom, nie očami.

Ondrej Miškovič