Aktuality

Piata Pocta Jurajovi Herzovi pripomenie režisérove filmárske začiatky

Image-1

Piaty ročník spomienkového podujatia pri príležitosti nedožitých 88. narodenín kežmarského rodáka, režiséra a herca Juraja Herza sa v kine/filmovom klube Iskra uskutoční v stredu 7. septembra 2022 o 19.00 h. Diváci si tentoraz pozrú slávny oscarový film Obchod na korze a pripomenú si filmárske začiatky J. Herza, ktorý bol pri tejto dnes už legendárnej snímke ako pomocný režisér a zahral si v ňom i epizódnu postavu. Tohtoročná Pocta Jurajovi Herzovi bude súčasťou Dní židovskej kultúry.

Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia podľa novely Ladislava Grosmana nakrútila režisérska dvojica Ján Kadár a Elmar Klos v roku 1965.

Obchod na korze je komorným príbehom jednoduchého stolára, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ Hlinkovej gardy, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Tóno Brtko, ktorého fantasticky stvárnil Jozef Kroner, sa ocitá medzi dvoma svetmi – čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky (hrala ju poľská herečka Ida Kamińska) a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim.

Film sa vydaril natoľko, že oslovil aj publikum za oceánom a členov americkej filmovej Akadémie, korí mu v roku 1966 udelili Oscara za najlepší cudzojazyčný film. „Keď sa režiséri vrátili z udeľovania cien, Kadár vyhlásil, že noha toho Oscara patrí Herzovi. Lenže potom si ma zavolal a povedal, že už so mnou nechce robiť,“ spomína vo svojej knižnej autobiografii Autopsie (pitva režiséra) Juraj Herz.

Kadár však Herzovi nevyčítal jeho prácu, práve naopak. Vysvetlil mu, že už nie je dobrý pomocný režisér, pretože ten musí premýšľať presne tak ako režisér, a to on už nerobí. „Stojíš za mnou, ale už si predstavuješ, ako by si to točil inak. Už máš svoje vlastné predstavy. Preto by si nemal robiť pomocného režiséra, ale mal by si nakrúcať vlastné filmy,“ povedal Kadár Herzovi. Zároveň šiel za riaditeľom Barrandova a vysvetlil mu, že Herz by už mal pracovať samostatne.

„Štyri filmy, na ktorých som pracoval ako asistent réžie alebo ako pomocný režisér, to boli tie štyri roky, ktoré by som inak strávil na FAMU. Brynych a Kadár boli moji profesori, u ktorých som sa naučil všetko, čo som z teórie a praxe potreboval pre svoje vlastné nakrúcania poznať. Neschovávejte sa, když prší, Transport z ráje, Obžalovaný a Obchod na korze, to bola moja súkromná FAMU a bol to základ pre celú moju filmografiu,“ píše Herz vo svojich pamätiach.

Vstupné na projekciu je 5 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá, lístky si môžete kúpiť v predpredaji online na www.kinoiskra.sk alebo v pokladni kina.