Aktuality

Polícia vyzýva k opatrnosti na cestách

13

V súvislosti s prichádzajúcim dovolenkovým obdobím ako obdobím zvýšenej migrácie obyvateľstva za odpočinkom, športom či turistikou hrozí zvýšené riziko dopravných kolízií. Takmer každoročne v tomto období polícia zaznamenáva viac dopravných kolízií medzi chodcami, cyklistami a motorovými vozidlami. Chodci ako účastníci cestnej premávky si však musia uvedomiť, že patria k jej najzraniteľnejším účastníkom a prípadná zrážka s motorovým vozidlom sa často končí s ťažkými zraneniami chodca alebo aj tragicky. Preto všetci účastníci cestnej premávky musia byť vždy ostražití, rozvážni a musia rešpektovať jej pravidlá.

Z týchto dôvodov a v súvislosti s nadchádzajúcou letnou turistickou sezónou polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky na zvýšenú opatrnosť, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, ohľaduplnosť a často i trpezlivosť.

Polícia zároveň pripomína:

  • chodcom dodržiavať pravidlá prechádzania cez cestu a priechody pre chodcov a počas prechodu cez komunikácie nemanipulovať s mobilným telefónom ani prehrávačom hudby a odporúča nosenie odevov výrazných farieb a používanie reflexných prvkov;
  • cyklistom a kolobežkárom povinnosť používania predpísaného osvetlenia, reflexných a ochranných prvkov;
  • elektrokolobežkárom dodržiavať predpísaný vek na vedenie prostriedku;
  • motocyklistom riziká rýchlej jazdy a včasné predvídanie dopravnej situácie;
  • vodičom dopravných prostriedkov jazdiť bezpečne a ohľaduplne k ostatným účastníkom zhustenej cestnej premávky.

Policajný zbor Slovenskej republiky