Aktuality

Poskytovanie starostlivosti pre kežmarských seniorov nezastavila ani pandémia

16

Starostlivosť o seniorov v meste zabezpečuje oddelenie sociálnych vecí mesta Kežmarok.

Mesto Kežmarok je na základe výpisu z registra poskytovateľov sociálnych služieb Prešovského samosprávneho kraja poskytovateľom opatrovateľskej služby terénnou formou od 1. januára 2010.

Poskytovanie opatrovateľskej služby

Opatrovateľská služba je sociálna služba poskytovaná fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a jej stupeň odkázanosti je najmenej dva podľa prílohy číslo tri zákona číslo 448/2008 Zbierky zákonov o sociálnych službách v znení neskorších predpisov a je odkázaná na pomoc pri úkonoch sebaobsluhy, úkonoch starostlivosti o svoju domácnosť a základných sociálnych aktivitách podľa prílohy číslo štyri zákona o sociálnych službách. „V roku 2021 mesto Kežmarok zamestnávalo 35 opatrovateliek a zabezpečovalo poskytovanie opatrovateľskej služby pre 76 klientov v ich domácom prostredí,“ informovala Jana Trautmanová, vedúca oddelenia sociálnych vecí.

Starostlivosť v ťažkých časoch

Mesto poskytovalo opatrovateľskú službu aj v čase pandémie, krízovej situácie či núdzového stavu v zmysle semaforu vydaného ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny v súvislosti s ochorením COVID-19 pri poskytovaní terénnej formy sociálnej služby. Podľa zákona o sociálnych službách domácu opatrovateľskú službu nemožno poskytovať fyzickej osobe, ktorej je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy prenosnou chorobou a pri ochorení touto nákazou. Ak je život a zdravie fyzickej osoby vážne ohrozené v dôsledku nemožnosti poskytnutia opatrovateľskej služby počas tejto doby karantény a potrebnú osobnú pomoc nevie alebo nemôže poskytnúť rodina alebo iná osoba žijúca v domácnosti klienta v karanténe, je potrebné podľa vydaného nariadenia zabezpečiť tejto osobe poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti. „Aktuálne má mesto Kežmarok 58 prijímateľov opatrovateľskej služby,“ prezradila štatistický údaj Trautmanová.

Ondrej Miškovič