Aktuality

Práce na havarijnom stave mosta pozastavili

23

Práce na rekonštrukcii mosta cez rieku Poprad v Kežmarku sa zastavili. Zatiaľ nie je úplne jasné, kedy budú pokračovať.

Hlavný ťah na Starú Ľubovňu a Poľsko, na ktorom je situácia čoraz horšia, si vyžaduje riešenie. Úsekom prechádzajú denne tisíce áut. Vodiči neraz stoja v dlhých kolónach. Pracovný ruch na moste posledný mesiac dával nádej, že už čoskoro sa obyvatelia okolitých bytoviek vyspia bez buchotu z dočasného premostenia. Ťažké mechanizmy zmizli a Kežmarčania tak na rekonštrukciu musia čakať.

 „Rekonštrukcia mala výborný štart, po podpise zmluvy sa rozbehla podľa harmonogramu, zhotoviteľom sú Cestné stavby Liptovský Mikuláš (ďalej len CS LM). Pred mesiacom dostala SSC listom informáciu, že právnym nástupcom firmy CS LM je firma HEZA. Pre SSC to bola nová informácia, žiadne signály tomu dovtedy nenasvedčovali. Odvtedy začalo zasielanie výziev od SSC voči HEZA, tá však odpovedá nedostatočne a nedokladá potrebné dokumenty, ktoré by potvrdzovali ich nástupnícke práva,“ uviedol riaditeľ SSC IVSC Košice Ing. Roman Splichal.

Aké scenáre môžu nastať?

Táto situácia môže dopadnúť dvoma spôsobmi, buď firma HEZA doloží doklady, že je nástupcom, tak stavba bude pokračovať, alebo firma HEZA nedoloží doklady, že je nástupcom a stavba pokračovať nebude. SSC ukončí zmluvu a bude musieť vyhlásiť novú súťaž. V tom prípade to bude trvať dosť dlho, kým bude most zrekonštruovaný. Riaditeľ nešpecifikoval ako dlho, ale určite to nebude do konca tohto roka.

Marián Barilla, Ondrej Miškovič