Aktuality

Práce na najväčších investíciách mesta pokračujú

03

Zlepšenie zdravotnej starostlivosti, podpora predaja lokálnych predajcov, ekológia či zachovávanie pamiatok. Mesto Kežmarok stojí pred výzvou dokončiť investičné stavby mesta do jesene.

Reduta

Projekt rekonštrukcie kežmarskej reduty za 405 800 eur počíta s opravami a nátermi fasády, čo bude asi najviditeľnejším zásahom po odstránení lešenia. Stavebníci musia taktiež vykonať opravu omietok, výmenu pieskovcových obkladov sokla a pilierov, výmenu výplní dverných a okenných otvorov, komplet výmenu strešnej krytiny a poškodených častí krovu. Súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné reštaurátorské opravy. Obnovený vnútorný dvor bude verejne prístupný a bude slúžiť na účely expozície.

Kompostáreň

Projekt bol podporený z európskych zdrojov. Od 21. júna sa začala montáž technológie, ktorej spustenie do skúšobnej prevádzky je plánovaný na 5. júla. „Na mestá a obce prišli povinnosti, ktoré nám prikazujú, že musíme kompostovať, že musíme zbierať kuchynský odpad, aj keď som prízvukoval, že obce to nezvládnu, pretože príjmy máme len jedny a toto sú zvýšené nároky. Som rád, že sa nám podarilo byť úspešní v projekte na vybudovanie kompostárne. Projekt bol trochu posunutý o jeden rok. Súviselo to s tým, že Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky o jeden rok dlhšie posudzovalo tento projekt, ale nakoniec usúdilo, že je veľmi vhodný. Teraz sme v štádiu, že kompostáreň by mala byť ukončená v lete a od septembra by sme ju chceli dať do plnej prevádzky,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

Kežmarská kompostáreň bude špecifická tým, že bude oxidačná. „Do procesu kompostovania bude vháňaný kyslík, čím bude dochádzať k degradácii uhlíka, takže výsledkom bude certifikovaná zemina, ktorá bude môcť byť následne využívaná pre mesto. Dôležité je, že pri tejto technológii nebude zápach a práve takúto technológiu sme hľadali. Dúfam, že všetko pôjde tak ako má a že dodávatelia splnia všetky záväzky. Časový harmonogram je zatiaľ dodržaný a všetko dobre funguje. Ukončujeme kompostáreň, čo je veľmi dôležitý projekt pre mesto, pretože sa dostaneme do ďalšej etapy zberu a zhodnocovania odpadu,“ dodal k stavbe primátor. Plánovaná celková výška investície pre naše mesto je 2 694 170 eur.

 

 

Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti

V Centre integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) sa začínajú stavebné práce na štvrtom nadzemnom podlaží, kde pribudne moderné dialyzačné stredisko. Stavba samotnej budovy je vyčíslená na päť miliónov eur a ďalší milión je plánovaný na dialyzačné stredisko a 140-tisíc eur na prístupové komunikácie. „V priebehu leta budú realizované práce na inštalačných rozvodoch k jednotlivým boxom pre dialýzu, ako sú rozvody elektroinštalácie a osmotickej vody, ako aj na rozvodoch k zariaďovacím predmetom. Následné budú urobené omietky a podlahy,“ povedal za stavebný dozor Martin Vitkaj.

 „Momentálne sa dolaďujú nájomné vzťahy, ktoré budú na najbližších zastupiteľstvách odsúhlasované a plánujeme, že tento projekt spustíme do konca júna. Prví záujemcovia, ktorí budú mať záujem o nájom, budú mať zmluvy podpísané a počas leta by malo dôjsť k väčšiemu sťahovaniu, pretože to súvisí s dvoma faktormi. V prvom rade je na jar najviac pacientov a sťahovať ambulancie teraz nemá logiku a v druhom rade ešte máme veľké projekty týkajúce sa parkovísk a ciest pri CIZS-ke, ktoré máme v pláne zrealizovať. Tu nám úspešne prešiel ďalší projekt, takže ideme ešte dobudovávať CIZS-ku a chceme dokončiť cesty a parkoviská, takže všetko by malo byť pripravené na jeseň, aby mohlo dôjsť k plnému spusteniu. Chcem požiadať ľudí a nájomcov o trpezlivosť. Komunikujeme a tento projekt bude postupne dobudovaný. Dokončíme CIZS-ku, nielen ako budovu, ale aj parkoviská a prístupové cesty, rovnako aj na Nábrežnej ulici vrátane parkovacích miest,“ prezradil plány kežmarskej radnice Ferenčák.

 

Regionálna tržnica

V lete budú prebiehať práce na prípojkách budovy. Elektrická, vodovodná, kanalizačná  a prípojka internetu. „Ďalej sa plánujú práce na vonkajších úpravách okolia stavby, pribudne menšia fontána a spevnené plochy. V neposlednom rade bude ukončená finálna podoba vonkajšieho vzhľadu budovy zrealizovaním vonkajších omietok a obkladov,“ informoval za stavebný dozor Martin Vitkaj.

„Cieľom projektu je podporiť miestnych producentov nielen z mesta, ale z celého okresu, regiónu a poskytnúť im dôstojné miesto na predaj úrody a domácich produktov. Prestavbou chceme vytvoriť atraktívne prostredie a nový vstup do centra pre zákazníkov, obyvateľov a návštevníkov Kežmarku. Okrem realizácie nových projektov, rekonštrukcií stavieb a investovania do infraštruktúry sa chceme sústrediť na podporu zdravého životného štýlu. A ten sa začína pri tom, čo konzumujeme. Regionálna tržnica prinesie čerstvé, kvalitné a lokálne potraviny do mesta a podporí drobných predajcov,“ zakončil primátor.

Ondrej Miškovič, Marián Barilla, foto: Ondrej Miškovič