Aktuality

Prvé pracovné zasadnutie novozvolených poslancov v Kežmarku

84BD95DB-3C62-4283-9FB7-FD6C97E5A171

V pondelok 28. novembra zasadalo v Kežmarku mestské zastupiteľstvo prvýkrát v novom zložení. Oproti predchádzajúcemu obdobiu stúpol počet poslancov z pätnásť na osemnásť.

Na prvom pracovnom zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo prítomných všetkých 18 zvolených poslancov a na prerokovanie mali 15 bodov. Medzi nimi body týkajúce sa fungovania znovuzvoleného primátora mesta Jána Ferenčáka, ktorému bola za predchádzajúce volebné obdobie vyplatená nevyčerpaná dovolenka v rozsahu 50 dní a stanovený plat vo výške 5 445 Eur. Vzhľadom na to, že vo volebnom období 2020 – 2024 bol zvolený aj do Národnej rady Slovenskej republiky a patrí mu plat poslanca, ako primátor Kežmarku bude napokon poberať len plat v sume minimálnej mzdy. Mestu to už doteraz ušetrilo nemalé finančné prostriedky.

Celé rokovanie sa nieslo v pokojnom a konštruktívnom pracovnom duchu. Schválené boli všetky body. Okrem iného aj úprava rozpočtu pre rok 2022, v ktorom sa mesto muselo vysporiadať s 500 eurovým príspevkom pre všetkých zamestnancov mesta a príspevkových organizácií na úkor vlastných výdavkov. “Použili sme na to zdroje, ktoré v budúcnosti budú chýbať v inom rozvoji mesta. Napriek tomu verím, že hoci máme za sebou naozaj zložité a ťažké obdobie, ktoré malo dopad na všetky oblasti života mesta a ľudí v ňom, spoločnými silami sa nám podarí pokračovať v budovaní Kežmarku, ktorý je živý, prosperujúci, založený na výsledkoch práce, slušnosti a spolupráci,” uviedol primátor Ján Ferenčák. Zvýšené náklady sa dotkli aj fungovania Verejnoprospešných služieb Mesta Kežmarok, ktorým zastupiteľstvo poskytlo navýšenie rozpočtu o 326 300 eur.

Dôležitým bodom pre komunikáciu poslancov s občanmi mesta bolo určenie sobášiacich a členov komisií pri mestskom zastupiteľstve, ktorých bude po novom celkom celkovo šesť, konkrétne Komisia financií a rozpočtu, Komisia školstva, mládeže a športu, Komisia bytová, sociálna a zdravotníctva, Komisia kultúry, regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a propagácie mesta, Komisia výstavby, životného prostredia, dopravy, bezpečnosti a majetku a Komisia pre ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií funkcionárov mesta. Na programe bolo aj delegovanie do ôsmich rád škôl, dozorných rád obchodných spoločností a neziskových organizácií.

Ďalšie riadne zasadnutie mestského zastupiteľstva je naplánované na 14. decembra 2022.

Mgr. Barbora Sosková
vedúca odd. kultúry, komunikácie a propagácie