Aktuality

Relikvie svätca v džínsoch a teniskách v Kežmarku

12_carlo

Talianske pútnické miesto Assisi bolo 10. októbra 2020 miestom blahorečenia Carla Acutisa. Farnosť Kežmarok pre veriacich k verejnej úcte dáva relikvie tohto mladého blahoslaveného, ktorý môže byť vzorom pre mladých veriacich i v našom meste.

Životopis svätca

Carlo Acutis sa narodil 3. mája 1991 v rodine, v ktorej jeho rodičia vieru veľmi nepraktizovali. Dali ho pokrstiť a šiel aj na 1. sv. prijímanie. Pod vplyvom svojho syna sa k viere vrátila jeho matka. Keď v roku 2002 navštívil miesto eucharistického zázraku v Rimini, rozhodol sa, že pripraví výstavu o všetkých takýchto zázrakoch. Ako 11-ročný začal katalogizovať viac ako 130 eucharistických zázrakov potvrdených Cirkvou. V priebehu dva a pol roka spolu s rodičmi navštívil miesta eucharistických zázrakov na celom svete, fotografoval tieto miesta a rozprával sa s miestnymi ľuďmi. Získané materiály zverejnil na vlastnej internetovej stránke a neskôr pomohol vytvoriť výstavu schválenú Vatikánom, ktorá obišla celý svet.

Na prvom svätom prijímaní bol ako sedemročný a odvtedy sa denne zúčastňoval na svätej omši. Denne sa pomodlil ruženec. Eucharistia sa stala stredobodom Carlovho života. Nazval ju diaľnicou do neba. Často sa sám seba pýtal, prečo vidno dlhé rady ľudí čakajúcich hodiny na rockový koncert alebo film, ale prečo nevidno takéto zástupy aj pred eucharistickým Kristom. Ľudia si podľa neho neuvedomovali, o čo prichádzajú, inak by kostoly boli také plné, že by sa do nich nedalo dostať. Carlo nebol „suchým“, vážnym  a bez štipky humoru. Bol to šťastný chlapec s úsmevom, ktorý vedel „nakaziť“, s veľkým zmyslom pre humor. Venoval sa športu, počúval hudbu a mal rád zvieratá. Nebál sa technológií a využíval ich na evanjelizáciu – tak zužitkoval svoj veľký dar od Boha. Avšak aj s internetom vedel narábať striedmo a bol preňho dobrým sluhom, nie zlým pánom.

Jeho obľúbeným vzorom sa stal svätý František z Assisi. Preto si želal, aby bol pochovaný v tomto meste. Jedna z jeho najznámejších viet je: „Všetci sa rodia ako originál, no mnohí zomierajú ako fotokópia.“  Zomrel ako 15-ročný 12. októbra 2006 na leukémiu v povesti svätosti. Dnes k jeho hrobu prichádza množstvo mladých, lebo je pre nich inšpiráciou, ako mladí ľudia môžu žiť Kristovo evanjelium v súčasnom svete. Pápež František ho nazval modelom svätosti v digitálnom veku, lebo technológie bral ako dar, ktorý má slúžiť iným a stavať mosty, no nie ako niečo, čo nás ovládne a odlúči od iných. Nech aj nás jeho príklad inšpiruje, aby sme svoj zrak upierali na večnosť a zdieľali svoju radosť z Krista aj s inými.

Bol počítačový génius, fascinovaný Eucharistiou i modlitbou ruženca, ale zároveň obyčajný chalan, športovec, plný života a radosti.

Relikvie blahoslaveného v Kežmarku

„Potrebujeme orodovanie blahoslaveného Carla pri hľadaní nových foriem ohlasovania Krista mladým ľuďom. Preto prosíme Pána, aby, na Carlov príhovor a orodovania pritiahol k sebe mnohých mladých aj v našom meste,“ povedal farár a dekan rímskokatolíckej farnosti František Trstenský. Farnosti Kežmarok, Tvrdošín a Oravské centrum mládeže prostredníctvom Biskupského úradu Spišskej diecézy požiadali Diecézu Assisi o relikvie blahoslaveného Carla Acutisa. V týchto dňoch ich osobne v talianskom meste Assisi prevzali farár a dekan v Kežmarku František Trstenský, farár v Tvrdošíne František Reguly a riaditeľ Oravského mládežníckeho centra v Ústí nad Priehradou Branislav Kožuch.

František Trstenský, farár a dekan v Kežmarku

ed.: Ondrej Miškovič

foto: archív farnosti