Aktuality

Široké spektrum inšpirácie histórie kežmarského múzea

hrad

Do zbierkového fondu Múzea v Kežmarku sme získali 1009 kusov zbierkových predmetov, ktoré sa spracovávajú, ošetrujú a digitalizujú.

Milí čitatelia Novín Kežmarok, chcela by som sa poďakovať predovšetkým vám. Za vašu priazeň či podporu, ktorú ste nám venovali v predchádzajúcich rokoch. Aj vďaka vám sa nám podarilo, aj keď s menšími problémami, zvládnuť rok 2021, ktorý bol pre nás všetkých mimoriadne náročný. Zvykne sa však hovoriť, že aj zlé stránky v živote nás dokážu posilniť a posúvať dopredu. Pri rekapitulácii minulého roka môžeme skonštatovať, že aj napriek obavám Múzeum v Kežmarku navštívilo 32 166 návštevníkov. Okrem toho sme úspešne ukončili cezhraničný projekt „Limanowa a Kežmarok – magdeburské mestá na poľsko-slovenskej obchodnej ceste“, čoho výstupom boli tri zrekonštruované expozície v hrade. Venované sú dejinám Kežmarku. Nezaháľali ani odborní zamestnanci múzea, ktorí v on-line priestore pripravili video venované 90. výročiu sprístupnenia prvej expozície múzea „Keď sa sen stal skutočnosťou“. Súčasťou tohto projektu bolo aj vydanie katalógu, ktorý je k dispozícii zdarma u nás v múzeu. Okrem toho sme formou on-line prezentácie ponúkali našim návštevníkom aj rôzne témy z histórie, ktoré boli súčasťou vedecko-výskumných úloh historikov. Odborní zamestnanci zrealizovali aj prednášky na odborných fórach a mnohé taktiež publikovali v odborných časopisoch. Počas roka sme sami zorganizovali alebo sa spolupodieľali na realizácii 37 podujatí. Myslím si, že ide o úctyhodné číslo aj vzhľadom k pandemickým opatreniam a k lockdownu.

Žijeme v dobe, keď vojnový konflikt na Ukrajine v každom z nás budí obavy a strach z nasledujúceho priebehu. Zo samotnej predstavy toho, čo nás v skutočnosti čaká. Je nepochopiteľné, že po 57 rokoch od ukončenia 2. svetovej vojny je tu opäť hrozba, ktorá môže mať vplyv na celé ľudstvo. Stále však živíme nádej, že hrôzy vojny nás dramatickejšie nezasiahnu.

Našou snahou je, aby sme tento rok priniesli našim návštevníkom okrem klasických prehliadok našich expozícií aj ďalšie zaujímavé podujatia. Teší nás, že výstavná sieň na ulici Dr. Alexandra, ktorá bola dva roky zatvorená, bude tento rok opäť sprístupnená. V štádiu jednania sú výstavy podobné mimoriadne úspešnej Vedeckej hračke. Od mesiaca jún bude v rámci tradičného festivalu Sviatok kultúry a vzájomnosti, sprístupnená výstava venovaná 30. výročiu vydania novín Karpathen Blatt. Ďalšou v poradí budú Zaujímavosti depozitárov či výstava Betlehemov. Našou snahou je postupne reinštalovať aj expozície v hrade. V tomto roku máme naplánovanú reinštaláciu expozície, ktorá je venovaná 19. storočiu. Zmení sa tematické rozčlenenie expozície a pribudnú aj ďalšie exponáty. Vďaka archeologičke múzea sme sa zapojili aj do projektu „Európske dni archeológie“. Pripravujeme tiež zaujímavé podujatia pre rôzne vekové kategórie. V období pred Veľkou nocou chystáme veľkonočné tvorivé dielne, ktoré budú nadväzovať na podujatie mesta Kežmarok venované Veľkej noci.

Počas 1. mája plánujeme slávnostné otvorenie Letnej turistickej sezóny na Kežmarskom hrade s bohatým programom: bubnová šou Batida, divadelno-šermiarska skupina Bojník, detské predstavenia, módna prehliadka aj večerný koncert. Do areálu hradu sa po rokoch vráti aj Festival študenstva (9. – 10. 6.). Pripravujeme aj koncerty z cyklu Zlatý vek gitary, koncerty štyroch tenoristov alebo lutnový koncert. Dňa 19. augusta by mal na nádvorí Kežmarského hradu vystúpiť Pavol Hammel. V štádiu riešenia sú ešte ďalšie programy, ako Krvavé dejiny,  Stredoveký večer na hrade, komentované prehliadky, Noc múzeí a galérií, vianočné tvorivé dielne a iné, o ktorých sa včas dozviete.

Naše plány sú ladené tak, aby sme návštevníkom ponúkli široké spektrum inšpiratívnych, nevšedných, originálnych i pútavých chvíľ prežitých u nás v múzeu. Veríme preto, že tento rok vynecháte starosti a nikdy nezabudnete na zážitky prežité spolu s nami.

 

Erika Cintulová