Aktuality

Škola umeleckého priemyslu Kežmarok ako najúspešnejšia škola

19

Študenti Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku (ŠUP) sa 10. mája zúčastnili na slávnostnom vyhodnotení súťaže mladých dizajnérskych talentov s názvom Úsvit, organizovanej Školou umeleckého priemyslu v Prešove v spolupráci s STM Múzeom Solivar v Prešove.

Ide o atraktívnu súťaž, ktorá je zameraná na riešenie výtvarných tém a námetov vo vizuálno-umeleckej tvorbe žiakov výtvarného umenia, audiovízie a nových médií škôl umeleckého priemyslu a stredných odborných škôl. Do tejto súťaže sa zapojilo viac než 500 súťažných prác zo 17 škôl s medzinárodnou účasťou.

Práve ŠUP Kežmarok získala najviac ocenení v rôznych kategóriách. Aj stredoškoláci môžu mať nápady, ktoré sa uplatnia v praxi. Organizátori tejto dizajnérskej súťaže spolupracujú s firmami, ktorých návrhy žiakov stredných škôl oslovili natoľko, že ich aj budú používať. Ľudia si tak budú môcť kúpiť sedacie vaky, pre ktoré dizajn navrhla práve žiačka ŠUP Kežmarok Ivana Jefanovová. V kategórii naj portrét sa umiestnili: Lea Krempaská, Dávid Lejava, Karolína Artimová, Nela Podolinská, Enriko Staviarsky. Kategóriu ilustrácia úspešne reprezentovala Lara Sopková. V kategórii 3D dizajn zožali úspech Miroslava Oravcová, Diana Dropová, Petra Šimonová, Jakub Bulava, Filip Marfiak a Jakub Bulava. Simona Bérešová so svojím návrhom Vínna víla v kategórii etiketa na víno získala 1. miesto, čo jej zaručilo možnosť zaradiť svoje dielo do reálnej výroby.

Organizácia dizajnérskej súťaže Úsvit vo svojom stanovisku uviedla: „Kežmarská ŠUP-ka doslova prevalcovala ostatné stredné umelecké školy.“ Aj žiaci ŠUP v Kežmarku tak dokázali, že kvalita stredoškolského dizajnu je na veľmi vysokej úrovni. Práce zaujali svojou nadčasovosťou v produktovom dizajne. Slávnostné oceňovanie sa konalo v priestoroch plných umeleckej atmosféry a tvorivosti so sprievodom známych tvárí slovenskej hudobnej scény. Získanie takýchto umeleckých ocenení a hodnotných cien mladým umelcom otvorilo dvere pre spoluprácu s rôznymi reálnymi firmami. Toto podujatie motivovalo ocenených žiakov, ich spolužiakov i samotných pedagógov a dodalo im energiu a radosť do ďalšej tvorby a umeleckej činnosti. Zároveň povzbudilo ich vieru v seba a a nádej, že to, čo robia a študujú má nejaký význam a že to má budúcnosť.

Jaroslav Sarna