Aktuality

Stalo sa pred dvadsiatimi rokmi v Maguráčiku

03 (1)

Pokračujeme v našom rozprávaní histórie detského folklórneho súboru Maguráčik. V článku sa dozviete o aktvitách súboru od roku 2003 až 2006.

Rok 2003 otvoril Maguráčik krstom knihy o Krížovej Vsi a prípravou pásma Při potocku na okresnú prehliadku detských folklórnych súborov. V Raslaviciach síce nezískal žiadne významné ocenenie, ale udržal si štandard náročnosti svojich programov. V máji sa na pozvanie priateľov z Českej republiky zúčastnil na festivale Štepy vo Veselí nad Moravou, predstavil sa na ZFS v Červenom Kláštore a na Medzinárodnom festivale krojovaných bábik v Kežmarku a Poprade i na EĽRO. Slovenskú tradičnú kultúru reprezentoval na festivale Xiropotamos v gréckej Drame. Záver roka patril znova vianočným vystúpeniam v okolí Kežmarku a v tatranských hoteloch.

Dvadsiatu deviatu sezónu začal Maguráčik prípravou na súťaž hudobného folklóru detí, na ktorej sa predstavili: sólistka Lenona Nadanyiová, dievčenská spevácka skupina a ľudová hudba. Na celoslovenský festival sa napokon prebojovala iba detská ľudová hudba, ktorá na tradičných zlobcokoch predniesla goralské melódie. Leonka obsadila na kraji pekné 3. miesto. Medzinárodný festival krojovaných bábik a EĽRO v Kežmarku sú podujatiami, na ktorých nesmie Maguráčik chýbať. Zahraničnú reprezentáciu absolvoval na medzinárodnom festivale v Bulharskom Slivene a na zámku Schallaburg v Rakúsku. V rámci projektu Phare CBC POS Poprad a MOK Nový Targ sa zúčastnil na spoločnej príprave programu Talentom obdarení, kultúrou bohatí v Poľsku i na Slovensku, vyvrcholením ktorého je účasť na festivale ZFS Červený Kláštor a Podhaľanský jarmok.

Jubilejný 30 rok aktívnej činnosti sa začal prípravou na okresnú súťaž DFS, na ktorú si pripravil Maguráčik novú, ešte neprebádanú oblasť mestských remeselníckych zvykov. S pásmom Fastnacht získal hlavnú cenu s postupom do Raslavíc. Po týchto povinnostiach nastalo obdobie príprav na vrchol sezóny – oslavy 30. výročia založenia súboru. Krajská súťaž v Raslaviciach vyniesla Maguráčik opäť na vrchol činnosti v podobe postupu na celoslovenský festival DFS v Likavke a hoci nezískal žiadne ocenenie, opäť sa zaradil medzi 18 najlepších kolektívov na Slovensku. Účinkoval na EĽRO, ZFS, v Zamutove, organizoval Medzinárodný festival krojovaných bábik a predstavil sa divákom a hosťom v tatranských hoteloch a ozdravovniach. Okrem účasti na domácich festivaloch, prehliadkach a súťažiach sa predstavil i v zahraničí. Účinkoval na festivale v Sierakowiciach v Poľsku a vo Viedni.

Juraj Švedlár