Aktuality

Štyridsiata sezóna Maguráčika

14

Pokračujeme v rozprávaní o histórii kežmarského detského folklóru. Tentoraz si zaspomíname na jubileum a predstavíme históriu súboru do roku 2016.

Tridsiata deviata sezóna Maguráčika sa začala súborovým sústredením v rekreačnom zariadení Červeného kríža v Mlynčekoch, na ktorom sa autorsky opäť uviedli vedúci súboru manželia Švedlárovci a pripravili nové tanečno-spevné pásmo Goralská jar, spoločne s vedúcou ľudovej hudby Ivetou Pavlíkovou aj spevácke číslo „Zašpievoj ptosecku“ i nové programové číslo ľudovej hudby. Ľudová hudba s hudobným programovým číslom „Po goralski“ a spevácka skupina sa úspešne prezentovali na okresnej súťaži hudobného folklóru detí, keď si vo svojich kategóriách odniesli palmu víťazstva a postup na kraj do Raslavíc. Bol to pre súbor obrovský úspech, pretože v tejto sezóne nastala najväčšia generačná výmena za posledné roky, rozlúčilo sa 12 dievčat a 4 chlapci, čo je prakticky celá zostava. Odišli nielen deviataci, ale aj niektorí ôsmaci a tento výpadok bolo veľmi náročné nahradiť. Napriek tomu sa nová generácia tanečníkov a hudobníkov snažila a každým nácvikom bolo vidieť pokrok, ktorý vyvrcholil už spomenutým výsledkom na okresnej súťaži spevákov a hudieb.

To, že nová generácia sa zhostila výborne svojej úlohy propagátora tradičnej kultúry sa potvrdilo aj v jubilejnej 40. sezóne súboru.  Že Maguráčik patrí k slovenskej špičke dokázalo aj nové pásmo Goralská jar, s ktorým sa predstavil na krajskej i celoštátnej prehliadke detských folklórnych súborov v Likavke. Týmto úspechom sa podarilo nadviazať na už viac ako desaťročnú tradíciu účasti na celoštátnych súťažiach v rámci Slovenska. Okrem tohto významného úspechu sa Maguráčik predstavil na vystúpeniach v Kežmarku a okolí, v tatranských penziónoch a hoteloch, pri príležitosti osláv Dňa detí, opäť hostil zahraničný kolektív na Medzinárodnom festivale DFS Krojované bábiky, tentoraz rumunsky súbor Musatanca, predstavil sa na EĽRO, kde mal tiež svojho hosťa v programe Keď raz budem veľký a prázdninové úsilie zavŕšil na medzinárodnom festivale Zlatá rybka v rumunskom meste Tulcea v delte rieky Dunaj.

Prvé dni nového školského roka boli v znamení prípravy premiérového programu k 40. výročiu založenia súboru, ktorý Maguráčik uviedol v polovici októbra. Program Dolu pod Magurou alebo ako Janko a Marienka šťastie hľadali sa stretol s nadšením širokej verejnosti a najmä našich detí a ich rodičov. Pripravili aj veľké prekvapenie vedúcemu k jeho okrúhlemu životnému jubileu. Činnosť súboru však ani po výročí nestagnovala, práve naopak, nabrala ďalšiu vlnu vystúpení a ako každý rok pripravil vianočné programy, s ktorými sa predstavil Maguráčik na viacerých vystúpeniach v Kežmarku, jeho okolí i v Detve.

Sezónu po výročí v roku 2016 začal Maguráčik vystúpením v tatranskom hoteli Titris. Pre hotelových hostí predstavil ešte Vianočné zvyky spod Tatier. Pozdravil priateľov klubu Magury spoločným výročným koncertom troch súborov – Maguráka, Magury a Maguráčika v Mestskom kultúrnom stredisku. V tomto roku  absolvoval 65 vystúpení.

Juraj Švedlár