Aktuality

Tri veci, ktoré ste možno nevedeli o mestskej knižnici

18_kniznica

Zriadenie knižnice sa datuje do roku 1945, hneď po dvoch rokoch činnosti knižnica má 1 015 zväzkov, 137 čitateľov a 600 výpožičiek. V akom stave je terajší knižničný fond a na čo sa môžeme počas jesene tešiť, sa dozvieme v nasledujúcom článku.

Najpočetnejší žáner kníh

Podľa knihovníka Stanislava Jocha ťažko odpovedať na túto otázku, keďže knižné tituly nemáme v Kežmarku presne rozdelené podľa žánrov a nie je možné zistiť presný počet knižných titulov podľa žánrového rozdelenia. „K takým najpočetnejším knižným žánrom v rámci beletrie však patria detektívne romány, ak nepočítame náučnú literatúru,“ uviedol.

Najmenej početnejší žáner kníh

Najmenej knižných titulov pribúda v rámci divadelných hier. „Ide o len malé percento knižných titulov, ktoré sa venujú tomuto žánru,“ dodal Joch.

Najpožičiavanejšia autorka

Jednou z napožičiavanejších autoriek v roku 2022 je Lucinda Rileyová so svojou sériou Sedem sestier. „O túto autorku majú záujem najmä ženy, čo sa týka detektívnych románov, tam je stále veľký záujem o severských autorov ako Jorn Lier Horst či Jo Nesbo,“ povedal Joch. Takisto je už niekoľko rokov záujem o slovenského autora Dominika Dána a jeho najnovšie tituly.

Prázdninová noc v knižnici

Keďže išlo o prvú akciu takéhoto typu v našej knižnici, tak knihovníci prirodzene nešli do toho s príliš veľkými očakávaniami. „Potešil však veľký záujem o toto podujatie, aj keď nám bolo ľúto, že sme už ku koncu museli odmietať záujemcov z dôvodu naplnenia kapacity. Myslím si, že deti boli spokojné, čo bolo pre nás prvoradé a my sami sme si toto podujatie veľmi užili. Určite máme v pláne túto akciu zopakovať buď ešte tento rok, alebo opäť o rok ako prvú prázdninovú noc,“ povedal knihovník, podľa ktorého je najdôležitejšie, že spokojné boli deti, kvôli ktorým toto podujatie vzniklo, no kladnú odozvu mali aj od rodičov.

Jeseň v knižničnom svete

Knihovník Joch ako fanúšik fantasy žánru sa teší hlavne na ďalšiu knihu od Sarah J. Maas, ktorá je v súčasnosti jedna z najlepších autoriek v tomto žánri a o jej knihy je veľký záujem aj v našej knižnici. „Momentálne teda dúfam, že už sa pracuje na preklade jej knihy House of Sky and Breath. Ide o druhý diel série Mesto Luny, dátum vydania slovenskej verzie však ešte nebol stanovený. Druhá kniha, na ktorú sa veľmi teším, vyjde niekedy na jeseň, volá sa Zakliaty kláštor a je od slovenského spisovateľa Juraja Červenáka. Práve týmto knižným titulom začína svoju novú sériu Šarkanove poklady,“ informoval Joch.

Ondrej Miškovič