Aktuality

Útok veľkých šeliem na človeka nebol na našom území zaznamenaný, častejšie v lese robil škodu samotný človek

2

Spoločnosť Lesy mesta Kežmarok spravuje územie s výmerou 3 200 ha od roku 2011. Juraj Kulík v článku približuje lákadlá a nástrahy kežmarských lesov.

Požiare v našich lesoch

Počas celého obdobia sa vyskytovali rôzne lokálne požiare v menšom rozsahu. Najviac postihnutá oblasť sa nachádza nad obcou Stráne pod Tatrami, kde drobné požiare sú priam na dennom poriadku a vyžadujú si zvýšenú pozornosť pracovníkov spoločnosti, keďže sa ich snažíme uhasiť svojimi silami. V rokoch 2021 a 2022 boli v tejto lokalite však veľké požiare, pri ktorých zasahovali aj príslušníci HaZZ z Kežmarku a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí. V roku 2021 na výmere 4,79 ha, kde spoločnosti vznikla škoda 9 656,86 eur, a v roku 2022 na výmere 12,62 ha so škodou 39 667,18 eur. Finančná škoda je len na priamom majetku, pretože šlo o zabezpečené porasty vo veku do 15 rokov, ekologická škoda ja rádovo oveľa vyššia, keďže došlo k zničeniu bylinného podrastu, ako aj k usmrteniu drobných živočíchov na celom území. Páchatelia vzniku týchto požiarov neboli orgánmi policajného zboru odhalení.

Najhorší požiar nás postihol v roku 2018 v lokalite Stežky na výmere 5,97 ha a so škodou 17 293,95 eur. Tento požiar bol v ťažko prístupnom vysokohorskom teréne a na jeho hasenie boli privolané aj jednotky záchranných brigád z Humenného a Žiliny. Pri hasení bola použitá aj letecká technika a použité boli aj bambivaky. Hasilo sa špeciálnym spôsobom – prečerpávaním vody jazierkovým systémom. Celé hasenie trvalo asi týždeň, keďže došlo k opakovanému samovznieteniu. Monitorovanie územia pokračovalo ďalší týždeň. Spoločenská hodnota bola rádovo v miliónoch eur vzhľadom na vzácnosť územia. Príčina vzniku požiaru nebola vyšetrovateľmi zistená.

Najlepšou prevenciou proti vzniku požiarov v prírode je dodržiavanie základných pravidiel pri manipulácii s otvoreným ohňom. Oheň zakladať len na miestach na to vyhradených a pri odchode sa presvedčiť, či bol riadne uhasený, pretože aj jeden uhlík vie vietor rozfúkať na poriadny požiar. Pokiaľ je to možné, nefajčiť a nemanipulovať s otvoreným ohňom v lesných porastoch na lúkach a v blízkosti horľavých materiálov. V prírode sa správať tak, ako by sme boli doma na svojej krásnej záhrade alebo v parku, a nie spôsobom po nás potopa.

Nádhera fauny a flóry pod Tatrami

Na území našej spoločnosti sa vyskytujú všetky druhy raticovej zveri – jelenej, srnčej diviačej, drobnej, ako sú zajace a, samozrejme, aj veľké šelmy ako medveď, vlk a rys. V súčasnosti sme zaznamenali zvýšený výskyt bobrov. Žijú tu aj rôzne druhy dravcov z ríše vtákov, najznámejšie sú orol skalný, výr skalný a mnoho druhov sokolov. Zaznamenali sme aj výskyt hlucháňa a tetrova. Ako vidíte, fauna žijúca v našich lesoch je veľmi rozmanitá, od prísne chránených až po poľovnú zver. Je potrebné sa o celé územie starať zodpovedne a v symbióze s prírodou, aby sme túto rozmanitú krásu zachovali pre ďalšie generácie a zároveň zveľadili majetok mesta.

Prechádzka počas jesenných dní

Občania mesta Kežmarok môžu toto územie navštevovať po vyznačených turistických chodníkoch, pohyb mimo nich je na území národného parku zakázaný. Pekná prechádzka je po žltej značke z parkoviska Biela voda na Zelené pleso, v tretine cesty v lokalite Šalviový prameň sa dá odbočiť po modrej značke na Biele pleso, kde v minulosti stála Kežmarská chata. Nenáročná prechádzka je z osady Kežmarské Žľaby po modrej značke až do osady Tatranská Kotlina. Cestou môžu zdatnejší turisti odbočiť po žltej značke, ktorá ich dovedie až na chatu Plesnivec.

Na cykloturistiku môžu využívať naše lesné cesty z obce Mlynčeky na Kežmarské Žľaby a novovybudovanú cestu Trasa, ktorá sa napája na cyklochodník Spišská Belá – T. Kotlina. Chcel by som poznamenať, že ide o lesné cesty, ktoré sú prioritne využívané na prejazd lesnej techniky a obslužných vozidiel spoločnosti s príslušným povolením, a nie cyklochodníky, kde je zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel. Verím, že ohľaduplne budeme tieto cesty využívať spoločne na prácu aj oddych.

Na celom území je zákaz stanovania, kempovania, zberu lesných plodov a zakladania ohňov. Bližšie informáciu o pohybe v celom území sú v návštevnom poriadku TANAP-u.

Juraj Kulík,

Lesy mesta Kežmarok, foto: Lesy Mesta Kežmarok