Aktuality

V Euroregióne Tatry sa vzdelávali v oblasti prípravy a realizácie projektov

Euroregión Tatry

V mesiaci marec kancelária Združenia Euroregiónu Tatry po dlhej dobe sprevádzanej náročnou epidemickou situáciou opäť otvorila svoje priestory bez obmedzení pre verejnosť.

,,Začiatkom roka 2022 sme ešte nevedeli, ako sa bude situácia s COVID-19 vyvíjať, preto sme nemohli presne určiť termín školenia, ktoré nám ešte zostalo z projektu Cezhraničné centrum vzdelávania Euroregiónu ,,Tatry“ zrealizovať,“ uviedla projektová manažérka Združenia. Po dôkladnom prieskume trhu a na základe pozitívnych hodnotení kancelária Združenia Euroregiónu Tatry oslovila občianske združenie Academiu Istropolitanu Novu, inštitúciu celoživotného vzdelávania, ktorá sa sústreďuje na rozvoj ľudských zdrojov a prípravu odborníkov s cieľom napomôcť zvýšeniu konkurencieschopnosti Slovenska a naplniť očakávania, ktoré sú spojené s členstvom Slovenska v Európskej únii. AINova poskytuje odborné vzdelávanie aj konzultačné služby a zúčastňuje sa na projektoch aplikovaného výskumu. Organizuje dlhodobé programy aj krátkodobé vzdelávacie kurzy pre účastníkov zo štátneho a verejného sektora, ako aj pre rôzne profesijné skupiny.

Od svojho založenia presadzuje medzinárodnú spoluprácu v oblasti vzdelávania a výskumu, a to hlavne vytváraním medzinárodných partnerstiev, rozvojom aktívnej cezhraničnej spolupráce a poskytovaním svojich skúseností v zahraničí. Po dohode s inštitúciou sa podarilo v dňoch 8. marca až 9. marca usporiadať školenie zamerané na prípravu a realizáciu projektov pod vedením kvalifikovanej lektorky Barbary Kollárovej, ktorá vopred spracovala témy na školenie podľa požiadaviek. Lektorka z praxe svojimi vedomosťami a informáciami pritiahla na školenie široké spektrum účastníkov z rôznych miest a obcí. Snažila sa interaktívne zapájať účastníkov školenia do problematiky a vyzvala ich, aby uvádzali vlastné príklady z praxe. Či už pozitívne, alebo negatívne. Prvý blok školenia bol venovaný téme Programové obdobie 2014 – 2020, v ktorom lektorka podrobne rozobrala samotné programové obdobie, poukázala na silné stránky, ale aj na nedostatky, ktorých sa v ďalšom období majú projektoví manažéri vyvarovať. Venovala sa tiež základným princípom EUS 2014-2020 a Programu Interreg V-A PL-SK 2014-2020. Druhý blok školenia bol venovaný téme Programové obdobie 2021 – 2027, v ktorom lektorka podrobne rozobrala samotné programové obdobie, oboznámila účastníkov s aktuálnymi informáciami v novom programovom období, prešla podrobne plán obnovy 2021 – 2026 a venovala sa aj aktualitám z prípravy Iniciatívy REACT-EU 2020-2024 a Programu Interreg V-A PL-SK 2021-2027. Školenia sa zúčastnilo dokopy 35 účastníkov (Kežmarok, Trstená, Vysoké Tatry, Stará Ľubovňa, Svit, Levoča, Spišská Nová Ves, Muszina, Veľká Lomnica, Malatiná, Kolačkov, Ľubochňa, Združenie Euroregion Tatry, Prešovský samosprávny kraj a iné). Veríme, že sme školením naplnili očakávania všetkých účastníkov.
Lívia Kredatusová