Aktuality

V Kežmarku odhalili jazdeckú sochu Imricha Thökölyho

01

V meste pod Tatrami v pondelok 28. marca slávnostne odhalili bronzovú sochu kežmarského rodáka a najznámejšieho majiteľa Kežmarského hradu.

 Autorom diela, ktoré je spoločným projektom mesta Kežmarok a Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach, je maďarský sochár a umelec Lajos Győrfi. Slávnostného aktu sa ujali primátor mesta Ján Ferenčák a námestník ministra Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska Levente Magyar.

„Motiváciou za vytvorením jazdeckej sochy Imricha Thökölyho je snaha o uchovanie jeho pamiatky ako dedičstva pre ďalšie generácie. Umiestnenie pri Kežmarskom hrade bude  dôstojnou spomienkou na významného rodáka nášho mesta, kedže sa na hrade narodil. Pevne verím, že socha bude slúžiť nielen ako plnohodnotná súčasť stálej expozície hradu venovanej rodine Thököly, ale aj ako symbol rozvíjajúcich sa priateľských vzťahov medzi našimi dvoma krajinami,” uviedol Ján Ferenčák.

Knieža Thököly, ktorý predstavoval štvrtú generáciu Thökölyvcov, sa na kežmarskom hrade narodil a jeho rodina z neho vybudovala prepychové sídlo. Iniciátorom myšlienky postaviť mu sochu bol Peter Mikulášik, pôvodom zo šľachtického rodu. S jeho návrhom som sa stotožnil ako predstaviteľ mesta, v ktorom v minulosti mierumilovne nažívalo sedem národností. Mesto túto tradíciu aj v súčasnosti oživuje nielen medzinárodne presláveným festivalom Európske ľudové remeslo, ale aj Sviatkom kultúry a vzájomnosti, ktorý sa každoročne koná v našom meste,“  povedal ďalej primátor Kežmarku.

Vyhotovenie bronzovej jazdeckej sochy Imricha Thökölyho v životnej veľkosti a jej prepravu na miesto postavenia zabezpečil na základe podpísaného memoranda o spolupráci z novembra 2020 Generálny konzulát Maďarska, ktorý sochu oficiálne daroval do vlastníctva Kežmarku.

Stredná Európa snáď ani nemá podobné miesta, kde by sa historická minulosť prejavovala takýmto spôsobom, kde takto bytostne cítiť legendy a činy veľkých predkov. Je pre mňa obzvlášť veľkou cťou, že práve Kežmarok sa podujal postaviť sochu svojmu rodákovi. Je to veľmi dôležitá chvíľa rozvoja maďarsko-slovenských vzťahov,“ uzavrel Levente Magyar.

Slávnostné odhalenie bolo pôvodne naplánované na október minulého roku, no kvôli zhoršenej pandemickej situácii a s ňou súvisiacimi nariadeniami, bolo presunuté na marec. Podujatie sprevádzalo otvorenie výstavy venovanej kniežaťu Imrichovi Thökölymu na Kežmarskom hrade a prezentácia maďarskej kultúry a gastronómie obyvateľom a návštevníkom mesta.

Mgr. Barbora Sosková
tlačová hovorkyňa

Galéria