Aktuality

V Kežmarku poklepali základný kameň novej regionálnej tržnice

274186081_367817631823305_6506080798925967345_n

Zámerom mesta je zrealizovať prestavbu mestskej tržnice na regionálnu tržnicu za účelom podpory lokálnych producentov. Revitalizáciou prejde aj park v jej okolí, pribudnú nové stromy a fontána.

Základný kameň poklepali v pondelok 14. februára primátor mesta Ján Ferenčák, prednostka mestského úradu Jela Bednárová a Slavomír Zelina z firmy Merate s r.o., ktorá stavbu realizuje.

Cieľom je podporiť miestnych producentov nielen z mesta, ale z celého okresu, regiónu a poskytnúť im dôstojné miesto na predaj úrody a domácich produktov. Prestavbou chceme vytvoriť atraktívne prostredie a nový vstup do centra pre zákazníkov, obyvateľov a návštevníkov Kežmarku. Okrem realizácie nových projektov, rekonštrukcií stavieb a investovania do infraštruktúry sa chceme sústrediť na podporu zdravého životného štýlu. A ten sa začína pri tom, čo konzumujeme. Regionálna tržnica prinesie čerstvé, kvalitné a lokálne potraviny do mesta a podporí drobných predajcov,“ uviedol Ján Ferenčák.

Komplexný návrh prestavby mestskej tržnice je rozdelený na niekoľko etáp, pričom rekonštrukciu čaká aj parkovisko a na mieste časom pribudne krytá celoročná tržnica. Revitalizáciou prejde aj park v okolí – pribudnú nové stromy a fontána.

Prestavba bude mať zároveň estetický vplyv na okolie a občanov. Výstavbou nových priestorov sa vytvoria predpoklady k prebudovaniu súčasného trhoviska v jednotnom architektonickom ráze. „Materiálovo sú zvolené miestne materiály ako kameň, drevo a sklo. V parku pribudne fontána, a to, čo je dendrologicky nevyhovujúce, bude nahradené novou výsadbou. Chceme tak naplniť zelené ciele, ku ktorým sa Kežmarok už dávnejšie zaviazal,“ priblížila Jela Bednárová.

Prvá etapa zameraná na modernizáciu mestských trhových priestorov by mala trvať deväť mesiacov a jej rozpočet je takmer 271-tisíc eur. Mesto získalo príspevok 80-tisíc eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Integrovaný regionálny operačný program.

Mgr. Barbora Sosková
tlačová hovorkyňa mesta