Aktuality

Večer s Norou Baráthovou na Kežmarskom hrade

09

Obrazáreň Kežmarského hradu hostila 7. júna 2022 návštevníkov podujatia s názvom Večer s Norou Baráthovou, počas ktorého boli slávnostne uvedené dve knihy od autorky – Muž, ktorý kráčal za smrťou a Aj zradcom sa odpúšťa.

Autorka Nora Baráthová o románoch uvádza: „Mojím prvým historickým románom bol Muž, ktorý išiel za smrťou. Hlavným hrdinom bol kežmarský mešťan, notár a neskôr richtár Jakub Kray, ktorý počas stavovského povstania Františka Rákócziho v rokoch 1703 až 1711 sa stal jeho vyslancom a za svoje presvedčenie zaplatil životom. Po stáročia prežila legenda, že Kray nezahynul pre svoje presvedčenie o spravodlivosti povstania proti cisárovi, ale pre svoju ženu. Tá sa pôvodne páčila senátorovi Martinovi Dévayovi, avšak dala Krayovi prednosť, čo Dévay nemohol zabudnúť. Ten stál na strane cisára proti povstalcom a výhra cisárskych vojakov Dévayovi zabezpečila po porážke Kežmarku miesto richtára a hlavného sudcu, čím bol osud Kraya spečatený.

Voľným pokračovaním tohoto románu bol ďalší Aj zradcom sa odpúšťa z roku 1975. Kniha hovorí o začiatku 18. storočia, opisuje doznievanie Rákócziho povstania v Kežmarku a situáciu mesta počas moru v rokoch 1710 až 1711. Opisuje aj osudy rodiny Krayovej – matky Márie a jej detí a Martina Dévaya. Zaujímavosťou bola požiadavka dobového riaditeľa Východoslovenského vydavateľstva, ktorý žiadal, aby som zmenila mená na slovenské, lebo by bol vraj dojem, že v Kežmarku žili samí Nemci. Samí Nemci tu síce nežili, ale bolo ich aspoň 90 %. Zvláštny osud malo aj prvé vydanie knihy Muž, ktorý kráčal za smrťou. Vyšla o rok neskôr, než mala – medzitým zhorela tlačiareň, ale sadzba knihy ostala neporušená.“

Rekordná návštevnosť na tomto slávnostnom podujatí, ktoré bolo spojené aj s autogramiádou, svedčí nielen o tom, že história Kežmarku vďaka spracovaniu našej známej historičky je stále vyhľadávanou a obľúbenou témou, ale na druhej strane aj samotná autorka je vzácnym nielen človekom, ale aj uznávaným historikom. Veľké poďakovanie patrí predovšetkým vydavateľstvu JADRO – Jaroslavovi Šlebodovi, ktorý prišiel s nápadom opäť v reedícii vydať tieto skvosty z dejín Kežmarku. V priateľskej a príjemnej atmosfére mali priaznivci histórie možnosť nechať si podpísať obidve knihy a taktiež sa aj s autorkou odfotiť. Ďakujeme aj Mgr. Anne Jurgovianovej a študentom Súkromnej spojenej školy Biela voda v Kežmarku, ktorí vytvorili dve plastiky kata a zbrojnoša v nadživotnej veľkosti. Tí vítali návštevníkov vo vstupnej veži a aj v súčasnosti veľmi vhodne dotvárajú kolorit hradu.

Prajem knihám Nory Baráthovej, aby si našli čo najviac čitateľov predovšetkým z radov mladej generácie, ktorí sa pri hrobke Kraya, Lányiho a Toporcezera na historickom cintoríne aj vďaka týmto historickým románom dozvedia, kto boli títo Kežmarčania.

Erika Cintulová