Aktuality

Vnútroblok Juh dostane vďaka komplexnej obnove novú tvár

IMG_5378

Plánovaná obnova ráta s rozpočtom približne 1,6 milióna eur. Projekt sa týka vnútroblokových priestorov medzi ulicami Južná, Obrancov mieru a Karola Kuzmányho a je zameraný na jeho regeneráciu s uplatnením ekologických princípov tvorby a ochrany zelene.

Po dôsledných prípravách odovzdal vo štvrtok 18. augusta primátor mesta Ján Ferenčák stavenisko do rúk zhotoviteľa, firme Merate s.r.o. Revitalizácia zahŕňa sadovnícke úpravy, nahradenie spevnených plôch zeleňou, vysadenie nového trávnika, nové lavičky, stojany na bicykle a tiež pitná fontánka. Obnova čaká aj asfaltové a betónové plochy, parkoviská, schodiská a zábradlia, prestrešia sa smetné koše, obnovia sa a vymenia odvodňovacie žľaby.

„Som veľmi rád, že sme získali finančné zdroje na revitalizáciu ďalšieho sídliska a môžeme zlepšiť a skvalitniť aj život obyvateľov Horného Juhu. Dnes som odovzdal stavenisko do rúk zhotoviteľa. Okrem povrchových úprav chodníkov a trávnikov, výmeny a doplnenia mobiliáru tu vytvoríme nové oddychové a stretávacie zóny. Navrhnutá je aj interaktívna chodníková fontána. Vďaka špeciálnemu vodozádržnému systému bude vzduch na sídlisku vlhkejší, sviežejší a zdravší. Deti dostanú nové moderné ihrisko. Už teraz sa teším, ako sa vo vynovenom a krajšom prostredí bude ozývať veselý detský smiech a radosť,“ uviedol primátor mesta Ján Ferenčák.

Samospráva uspela so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške viac ako 1,5 milióna eur. Zvyšnú časť nákladov vo výške okolo 80.000 eur dofinancuje samospráva zo svojho rozpočtu. Predpokladané ukončenie prác je júl 2023.

Hlavnými prínosmi projektu sú protihluková funkcia, zníženie znečistenia ovzdušia, posilnenie ekologickej stability prostredia a zvýšenie zdravotno-hygienického štandardu kvality ovzdušia s ohľadom na redukciu alergénov.