Aktuality

Výnimočné leto v Kežmarku

gantenrova

Milí Kežmarčania,

Máme za sebou letné obdobie, ktoré bolo na počasie pre naše podtatranské regióny veľmi priaznivé, aj keď poľnohospodári by určite privítali viac vlahy, iní zase každodenný život bez pandemických opatrení a relatívne v radostnej atmosfére, kde by sa mohli rodiny, známi a priatelia navštevovať bez obmedzení.

Iné to bolo v zimných mesiacoch, kedy sa postupne uvoľňovali opatrenia a situácia v cestovnom ruchu bola otázna a mala vplyv aj na vývoj letnej turistickej sezóny. Každý z nás sa pýtal, aké budú aktuálne opatrenia na území Slovenskej republiky, v okolitých krajinách, či v dovolenkových destináciách? Ako sa bude vyvíjať situácia u nášho východného suseda – na Ukrajine? Tieto všetky nezodpovedané otázky mali dopad aj na život u nás v meste.

Ale som rada, že dnes, pri obhliadnutí sa za letnou sezónou môžeme skonštatovať, že mesto Kežmarok začalo úplne super – ako sa vraví na plný plyn, s podujatím Wannado festival športu a JOJ v meste, na ktorom sa skĺbilo športové podujatie s marketingovou podporou na propagáciu mesta. Podujatie malo veľký ohlas a tak isto to zdôraznilo tohtoročné ocenenie mesta – Európske mesto športu 2022.

Realizovali sa všetky tradičné, ale aj príležitostné podujatia, ktoré lákali do centra mesta nie len občanov mesta, ale aj turistov, ktorí reagovali na dobre mierené marketingové aktivity. Nedá mi nespomenúť Expres party na námestí, kde Kežmarok bolo opäť prvé mesto na Slovensku, kde sa toto podujatie v tomto roku realizovalo.

Je pravdou, že tohtoročné Európske ľudové remeslo bolo „len“ kopírovaním predošlých ročníkov, aj keď sa pôvodne plánovalo s rozšírením keďže to bol 30. ročník, ale čo je veľmi pozitívne – festival sa zorganizoval na veľmi dobrej úrovni s vysokou mierou návštevnosti a dobrou spätnou väzbou.

Dobrou správou pre obyvateľov Kežmarku bolo otvorenie letného kúpaliska v mesiaci jún, a ďalej jeho prevádzka, kde si našli svoje vstupy seniori, športovci a následne široká verejnosť. Návštevnosť atraktivít na území mesta boli lepšie ako za posledné dva roky, ale ešte stále nedosiahli počty ako v roku 2019. Táto skutočnosť je spôsobená tým, že nám – tak ako celému Slovensku – chýba zahraničná klientela.

Som rada, že viaceré organizácie v meste, ako Múzeum v Kežmarku – Kežmarský hrad, občianske združenia, podnikateľské subjekty, ale i cirkevné spoločenstvá a mestské organizácie, prispeli k realizácií voľnočasový aktivít, koncertov, kultúrnych podujatí, výstav, náučných a mnohých ďalších podujatí, čím prispeli k zviditeľnení mesta, jej predstaviteľov a v neposlednom rade občanov mesta Kežmarok.

Preto ako predsedníčka Komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a propagácie mesta, môžem konštatovať, že kroky a projekty, o ktorých sme diskutovali na rokovaniach komisie boli opodstatnené a do značnej miery naplnené. No je ešte pred nami veľa práce, aby sme mohli povedať, že sme urobili všetko, čo sme mohli.

Je dôležité nezabudnúť, že cestovný ruch nie je len o pamätihodnostiach, podujatiach a ľuďoch, ale aj o destinácií a jej vybavenosti. Preto som rada, že mesto Kežmarok myslí aj na investície, na náklady do opráv chodníkov, ciest a občianskej vybavenosti, parkovísk, zelene a odpadového hospodárstva. Lebo len čisté, zelené a upravené mesto osloví návštevníkov, aby sa tu cítili dobre a túžili sa ešte vrátiť, alebo ho odporučili na život iným.

Prajem si, aby som naďalej mohla byť aktívne pri riešení napredovania mesta Kežmarok nie len v oblasti cestovného ruchu, ale aj života v meste.

Ing. Janka Gantnerová

Predsedníčka komisie regionálneho rozvoja,

cestovného ruchu a propagácie mesta