Aktuality

Vždy keď príde z Ameriky, rád sa vracia aj do Kežmarku

20_cirkev_lach_2917_OPR

Gréckokatolícky biskup Milan Lach v rozhovore spomína na obdobie, ktoré prežil v Kežmarku a na ľudí, ktorých tu stretol. Kežmarok ako posledné okresné mesto v Prešovskom kraji sa stalo gréckokatolíckou farnosťou, oslovili sme preto známeho rodáka, aby sa podelil so svojimi spomienkami na naše mesto.

Vladyka Milan, ako si spomínate na Kežmarok?

Mám nádherné spomienky na Kežmarok. Už od mojich siedmich rokov som z Ľubice cestoval MHD-čkou na „hudobnú“, kde som bol absolventom hry na klarinet, pod vedením môjho učiteľa pána Jana Levockého, za čo mu ďakujem. Hudba povznáša dušu a rozvíja v človeku to pekné, čo Pán Boh do nás vložil. Mne to ostalo doteraz, keďže spievam denne Božskú Liturgiu či iné bohoslužby, ale už bez klarinetu. Neskôr som chodil na kežmarské gymnázium, kde som veľa dostal ako základ môjho budúceho vzdelania a kde bolo veľa učiteľov, ktorí mi zostali v pamäti, ako napríklad moja triedna pani profesorka Gallová či pán profesor Janček, alebo iní. Aj im som vďačný za to, čo ma naučili. A, samozrejme, aj spolužiaci, s ktorými sa občas stretneme, ak sa dá. Boli to naozaj krásne roky mojej mladosti ako príprava na moje budúce povolanie kňaza.

Ako si pamätáte na čas, keď ešte nestál gréckokatolícky chrám v meste?

Pamätám si na to miesto, keď tam ešte stálo pohostinstvo, alebo niečo podobné a potom bol tento pozemok parkoviskom dlhé roky. Denne som po tom pozemku chodil z domu na gymnázium. Už neviem, kedy som bol v novej cerkvi po prvýkrát. Ale chodil som tam často na stavbu pozerať s vtedajším správcom filiálky Kežmarok, s otcom Pavlom Nižnikom, ktorý sa veľmi pričinil o postavenie tohto chrámu. Kežmarčania, pamätajte na to!

Ak sa povie slovo Kežmarok, čo vám ako prvé napadne?

Ako prvé mi napadne, že je to miesto môjho narodenia v miestnej nemocnici. A potom bohatá história, ktorou sa môže pochváliť len zopár miest na Slovensku. Ako mesto je najkrajšie, aké poznám. Keď som bol malý, najviac ma fascinovali bašta s hradbami, smerom od Ľubice, a dva evanjelické chrámy. Od pani Nory Baráthovej som mal prečítané ako gymnazista všetky jej historické romány. História a hlavne miestna história ma fascinuje dodnes. Prečo? Lebo je učiteľkou života.

Čo znamená pre veriacich zmena, že sa z filiálky stáva farnosť?

Gréckokatolíci v Kežmarku budú mať svojho stáleho kňaza, čo je správne a teším sa z toho. Kežmarok je okresné mesto a gréckokatolíkov bude v ňom podľa mojej mienky len pribúdať. Biskup Peter Rusnák dekrétom vyznačil územie, prípadne ulice, ktoré patria do novozriadenej farnosti Kežmarok. Nemal som možnosť vidieť zriaďovací dekrét.

Plánujete návštevu Kežmarku v najbližšom období?

Samozrejme. Vždy, keď prídem z USA na návštevu domov do Ľubice, rád sa vraciam aj do Kežmarku. Patrí akosi do môjho života, hoci už tu nežijem 30 rokov.

Ondrej Miškovič, foto: Milan Lach