Aktuality

Základná škola Grundschule privítala zahraničných partnerov projektu Erasmus+ v Kežmarku

04

Dva mesiace po stretnutí žiakov a učiteľov v Budapešti nastal deň, keď naša škola mohla privítať zástupcov partnerských škôl z Holandska, Maďarska, Rumunska a Rakúska v  rámci projektu Erasmus+.

V dňoch 16. až 21. mája sme otvorili brány školy pre zahraničných žiakov a učiteľov, aby sme sa spoločne podieľali na realizácii projektových cieľov. Cieľom tohto stretnutia bolo priblížiť žiakom, ako funguje recyklácia odpadu pomocou CLIL metódy na výučbu cudzích jazykov.

Po príchode hostí v pondelok si naši žiaci odviedli domov svojich kamarátov, o ktorých sa čo-to dozvedeli z listov, ktoré si pred stretnutím písali. V utorok sme sa všetci stretli v škole, kde sa slova ujal riaditeľ Beňko a srdečne privítal hostí. Nasledovali aktivity na úvodné zoznamovanie sa. Žiaci sa ani nenazdali a boli rozdelení do dvoch skupín. V týchto skupinách pracovali na hodinách, ktoré viedli učitelia zo všetkých zúčastnených škôl.

Pre hostí bol pripravený pestrý program, ktorý sa začal návštevou čistiarne odpadových vôd v Spišskej Belej. Na vlastné oči sme mali možnosť vidieť, ako sa spracúva odpad z domácností. Napriek všadeprítomnému zápachu, o ktorý nebola núdza, sme si odniesli zaujímavé informácie, ktoré nám poskytli pracovníci čistiarne.

Tatry nás privítali v stredu nádherným počasím. Múzeum v Tatranskej Lomnici poskytlo všetkým nádhernú výstavu flóry a fauny Tatier. Žiaci mohli vidieť rôzne zvieratá v ich životnej veľkosti a mohli sa s nimi i odfotiť. Následne nás pracovník TANAP-u oboznámil s problematikou výsadby stromov a každá škola dostala možnosť vysadiť niekoľko stromov. Niektorí žiaci to vzali tak vážne, že za obeť padlo niekoľko čakanov. Ani učitelia nezaostávali, a tak sme spoločne pomohli prírode. A to nebolo všetko. Vyfasovali sme rukavice, odpadové vrecia a vyčistili sme spoločne určené miesta, ktoré boli plné odpadkov. Po zaslúženom obede sme sa presunuli autobusom na Štrbské Pleso a vystúpili sme na Tatra Tower, odkiaľ sme mali nádherný výhľad na tatranské štíty, pleso a okolitú prírodu.

Mesto Kežmarok spoznávali žiaci pomocou tzv. Stadtrallye. Do skupín rozdelení zahraniční žiaci spolu s našimi žiakmi hľadali odpovede na pripravené otázky. Ako dôkaz nájdenia odpovede slúžilo selfie s budovou v pozadí.

Záver týždňa sme oživili návštevou Nestville Farm v Hniezdnom. V súčasnosti sa blízky kontakt s prírodou a zvieratami dostáva do povedomia ľudí prostredníctvom agroturistiky. Pracovníčka farmy nám ukázala rôzne zvieratká, žiaci mali možnosť pohladkať si novonarodeného poníka, zajačikov, teliatka, kone atď. Po návrate z farmy sme zasadli do lavíc „Jugedparlamentu“, kde dvaja zástupcovia každej krajiny odpovedali na otázky, ktoré im kládol koordinátor projektu z Holandska Teitsma. Bolo zaujímavé, ako žiaci vyjadrovali svoje názory v angličtine. Záver tohto dňa predstavoval odreagovanie sa na bowlingu v Poprade.

Čas bežal neuveriteľne rýchlo a v sobotu nastala chvíľa rozlúčky. Nezaobišlo sa to bez sĺz. Žiaci sa už teraz tešia na ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční v rumunskom v meste Zarnesti.

Ivana Belejkaničová