Aktuality

Zubná pasta spod Tatier zamestnáva ľudí v regióne

18

Čoraz viac ľudí sa zamýšľa nad tým, z akých materiálov je vyrobené ich oblečenie a v akých podmienkach bolo vyrobené. Filozofia značky musí v dnešnej dobe korešpondovať s ich hodnotami a životným štýlom. Avšak sme takí dôslední aj pri výbere zubnej pasty?

Mali by sme byť. Ide predsa o produkt, ktorý nám má v prvom rade dopomôcť k zdravému a atraktívnemu úsmevu. Značky, ktoré sú transparentné nielen v oblasti čísel, ale aj v oblasti výrobného procesu ich produktov sú dôveryhodnejšie v očiach zákazníkov. Ak ide dokonca o rodinnú firmu v konkurencii s veľkými nadnárodnými značkami, inak ako poctivosťou to nepôjde. A preto sa biela perla rozhodla povedať viac o  ich výrobe, ktorá je práve v Kežmarku. Vnučka a dcéra zakladateľov Inés Peško, rodená Juríková sa podieľa nielen na marketingu, obchode, ale aj na samotnom vývoji produktov.

Ide o malú rodinnú firmu, ktorá zamestnáva ľudí regionálne – z okolia Kežmarku, Popradu a Starej Ľubovne. „Tím tvorí spolu 15 ľudí, niektorí z nich pracujú pre Bielu perlu už takmer 20 rokov, aj preto je ich kooperácia úzko spätá a atmosféra s hodnotami firmy rovnaká, za čo sme nesmierne vďační,“ začína svoje rozprávanie Inés Peško a pokračuje: „Vždy sa vyrába jeden druh zubnej pasty, aby bol zabezpečený tok surovín a nedochádzalo k zámenám pri výrobe. Každá pasta má svoje jedinečné zloženie a po jej výrobe musí byť zabezpečené vopred určené čistenie a sanitácia, aby sa zložky jednotlivých zubných pást nezamiešali do inej zubnej pasty. Maximálna možnosť objemu výroby za 8-hodinovú. zmenu je 1 tona zubnej pasty, čo je približne 10-tisíc kusov túb zubnej pasty. Množstvo záleží nielen od objednávok, ale najmä od druhu výrobku a jeho procesu spracovania. Niektoré zubné pasty sú viaczložkové, iné potrebujú ešte vyššiu kontrolu či už pri výrobe, alebo pri ich balení, preto sa čas na ich spracovanie môže líšiť,“ informuje o procese výroby Inés Peško.

Prednosť majú prírodné suroviny

Pri výbere surovín kladú dôraz na pôvod – uprednostňujú prírodné produkty pred syntetickými. Na zabezpečenie stability výrobku je však nevyhnutné použiť aj syntetické suroviny, ktoré sa vyznačujú vysokou čistotou. Produkty však obsahujú viac než 90 % prírodných látok. „Nepoužívame suroviny zo živočíšnych zdrojov. Pokiaľ je možnosť, používajú sa lokálne suroviny a uprednostňujeme slovenský trh. Práve bylinné extrakty, ktoré sú významnou súčasťou každej zubnej pasty, sa zaobstarávajú predovšetkým na Slovensku. Taktiež obaly a tuby sú od slovenských dodávateľov,“ dopĺňa Peško, podľa ktorej na úplnom začiatku stojí vývoj – vytvorenie produktu, ktorý bude účinný, chutný, dostupný a bude odrážať dopyt trhu. Testovanie pasty sa skladá z dvoch fáz. Testy spoločnosti môžu trvať niekoľko týždňov až po mesiace skúšania vlastných výrobkov pri každodennej domácej hygiene. Testy u stomatológa sa robia približne mesiac, kde sa cielene vyberú respondenti, resp. pacienti, pretože každá pasta má inú špecifikáciu.

Podnikanie museli modernizovať

„Mojím príchodom v roku 2016 sme prešli na sociálne siete, spustili sme e-shopový predaj a začali sme so zákazníkmi komunikovať priamo. Pre nás je klient na prvom mieste, a preto kladieme dôraz na to, aby sme zodpovedali čo najrýchlejšie všetky ich otázky, ktoré k nám prídu či už na e-mail cez telefón, alebo sociálne siete,“ hovorí Peško. Zároveň nedávno zaviedli aj stomatologickú poradňu, kde sa klienti Bielej perly môžu pýtať ohľadom ich dentálneho zdravia priamo zubnej lekárky, s ktorou spolupracujú.

Veronika Belušková, ed.: Ondrej Miškovič,

Foto: Veronika Belušková