Aktuality

Zvučné mená umelcov spestria jubilejný 30. ročník festivalu EĽRO

elro01

Jubilejný 30. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý bude venovaný všetkým remeselníkom a zručným ľuďom, sa uskutoční 8. až 10. júla 2022 v Kežmarku. V rámci bohatého programu vystúpia Hex, Vidiek, Tublatanka, Emma Drobná či Marián Čekovský.

Festival Európske ľudové remeslo sa po dvoch rokoch vráti do svojej pôvodnej podoby. Hlavné a Hradné námestie v Kežmarku sa premení na uzatvorený festivalový areál, kde sa predstavia ľudové súbory a remeselníci z celého Slovenska a susedných európskych krajín. Stabilné miesto medzi remeselníkmi majú Králi remesiel, ktorým bude okrem iného 30. ročník aj venovaný.

“Festival EĽRO je najvýznamnejšou a najväčšou prezentáciou ľudových remesiel na Slovensku. Je orientovaný pre celé rodi­ny a nadväzuje na tradície, keď sa podtatranské mesto Kežmarok pýšilo vyše 40 cechmi a množstvom remeselníckych dielní. Jubilejný ročník je venovaný všetkým remeselníkom a keďže je predovšetkým o tradíciách a ľuďoch, rozhodli sme sa napriek rastúcim cenám a výdavkom ponechať nezmenenú cenu vstupného,” uviedol riaditeľ festivalu a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Remeselníci budú okrem predaja výrobkov predvádzať svoju remeselnú zručnosť  a návštevníci festivalu si budú môcť pod vedením majstra remeslo aj vyskúšať. Históriu, cechové zvyky a rytierske súboje priblížia návštevníkom divadelné súbory, skupiny historického šarmu a bojového umenia. Deti sa budú môcť tešiť na Spievankovo, detské mestečko, bábkové divadlo, sokoliarov, predstavenia divadla, zábavné hry a pouličné atrakcie.

Počas festivalu Kežmarok ožije aj modernou hudbou a bohatým sprievodným programom pre všetky vekové kategórie. Z folklórnych súborov vystúpia SĽUK, PUĽS, Magurák, Železiar, Lomničan, Čendeš. V rámci večerného programu vystúpia známe slovenské kapely a interpreti – Hex, Vidiek, Tublatanka, Hrdza, Marián Čekovský & Band, Emma Drobná s kapelou, Dominika Mirgová s rapermi Šortym a ADissom.

Program je pripravený súbežne na hlavnom javisku pri radnici, javisku na hradnom nádvorí, malom javisku v areáli a na pódiu pri Bergu. Chýbať nebude historický parný vlak. Trojdňové podujatie uzatvorí v nedeľu 10. júla korunovácia Kráľa remesiel. Súčasťou ponuky kultúrnych podujatí bude aj prehliadka expozícií na Kežmarskom hrade a podujatie Krvavé dejiny, o ktoré je každoročne veľký záujem.

Predpredaj lístkov sa začne v najbližších dňoch prostredníctvom Ticketportálu, kde bude možné zakúpiť si zvýhodnený 3-dňový lístok s neobmedzeným vstupom za 8 eur/osoba. dospelí v predpredaji zaplatia 5 eur za jeden deň. Na mieste bude cena za 3-dňovú vstupenku 10 eur/dospelý, v nedeľu 5 eur, dospelí nad 62 rokov, ŤZP-S, dieťa a mládež do 140 cm výšky budú mať vstup zadarmo. Každý návštevník dostane na ruku náramok, s ktorým môže z hradného nádvoria ľubovolne vychádzať a vchádzať.

Podrobný program, cenník a všetky ďalšie informácie nájdete na webovej stránke www.elro.kezmarok.sk a sociálnych sieťach mesta, kde budú priebežne pribúdať.

Mgr. Barbora Sosková

tlačový hovorca