Aktuality

Je tu jar a s ňou aj mesiac máj

02

„Pane, ktorý si na nebi,

zachovaj všetkým deťom mamy.“

Milan Rúfus – Modlitba za rodičov

 Je tu jar a s ňou aj mesiac máj, nepochybne jeden z najkrajších mesiacov v roku plný sviatkov a tradícií. Často sa u nás hovorí: „Máj, lásky čas.“ Keď sa zamyslíme, určite je na tom niečo pravdy, pretože práve v máji príroda ukazuje svoju nádheru, slnko začína silnejšie svietiť, všetko kvitne, ľudia majú lepšiu náladu a viac sa usmievajú. Už v minulosti sa zaľúbení 1. mája bozkávali pod rozkvitnutou čerešňou a verili, že im to prinesie lásku na celý život. Taktiež je známa tradícia stavania májov.

A práve v tomto mesiaci sa na Slovensku oslavuje celosvetový sviatok Deň matiek. Myslím si, že neexistuje hrejivejšia a vrúcnejšia láska ako tá, ktorá vychádza z materinského srdca. Mama je tým stvorením, ktoré daruje svetu a spoločnosti to najcennejšie – ľudský život, je prvým človekom, ktorý nás pohladí pri príchode na svet, ktorý nás vezme do náruče a bude nás chrániť a strážiť celý život. Byť mamou znamená nekonečnú lásku, ale aj neustály strach. Výchova detí si vyžaduje obrovské úsilie a množstvo práce, ale aj napriek tomu, byť mamou je dar a celoživotné poslanie. Nás mamy nikto neučí, ako byť správnou mamou, preto sa často spoliehame na svoje srdce, intuíciu, zdravý rozum a cit. Mama je slovo, ktoré zaznie z úst dieťaťa ako prvé, mama je slovo, ktorému rozumejú v ktoromkoľvek jazyku na celom svete. Každé dieťa má mamu a každá mama má svoju mamu, či už v blízkosti alebo ďaleko, možno len v spomienkach. A to nás všetkých spája.

Ako matka a učiteľka verím, že láska, ktorú starostlivo vštepujeme do našich detí, sa určite nestratí. Že naše deti budú taktiež s úctou a láskou vychovávať ďalšie generácie. A tiež verím, že využijeme toto obdobie naplno, aby sme prejavili lásku a pozornosť všetkým, ktorí sú nám blízki, ktorí si to zaslúžia, na ktorých sme v tejto uponáhľanej dobe zabudli. Držme si palce, aby sa to podarilo, nie iba v máji, ale čo najdlhšie počas celého roka.

Mgr. Bc. Sylvia Pavligová

riaditeľka Materskej školy Karola Kuzmányho 41, Kežmarok