Aktuality

Budúcnosť učňov hotelierstva v Kežmarku

V poslednom období sa medzi občanmi rozšírila informácia o tom, že Hotelová akadémia Otta Brucknera bude zrušená. Oslovili sme školu aj kraj a položili im zopár otázok. Odpovede za kraj nám poskytla Mgr. Daša Jeleňová, hovorkyňa. Vedenie hotelovej akadémie sa nám do dátumu uzávierky nevyjadrilo.

Aká je konkurencia odborov v regióne? Ako sa priradzuje odbor na konkrétnu školu?

Prešovský samosprávny kraj vždy (PSK) postupuje tak, aby v jednom okrese nebola duplicita odborov. V okrese Kežmarok, ako aj v celom PSK sú počty žiakov určované pre jednotlivé školy a odbory na základe verifikovanej potreby trhu práce, ktorú spracúva Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s ďalšími orgánmi, medzi ktorými sú stavovské organizácie zamestnávateľov, akými sú Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky či Republiková únia zamestnávateľov, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a zamestnávatelia v regiónoch. V okrese Kežmarok sú školy, ktoré svojou štruktúrou odborov nie sú si navzájom konkurenciou a zloženie ponúkaných učebných, ako aj študijných odborov je v súlade s potrebami trhu práce.

Nenarušilo otvorenie odborov v Hornom Smokovci prísun žiakov na hotelovú akadémiu?

Študijný odbor 6325 M hotelová akadémia nie je na SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci novinkou. Jeho opätovné otvorenie na škole sa udialo práve na základe požiadaviek zamestnávateľov z celej tatranskej oblasti. Covidová situácia v rokoch 2020 – 2022 spôsobila výrazný odliv pracovnej sily v oblasti hotelierstva a gastronómie a ukazuje sa, že trh nové pracovné sily potrebuje. Vedenie SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci veľmi aktívne vstupuje do procesu duálneho vzdelávania, rokuje so zamestnávateľmi, hľadá možnosti spolupráce a praxe pre svojich žiakov a táto škola patrí k najlepším školám v oblasti duálneho vzdelávania v PSK. A práve žiaci školy sú najlepšou reklamou pre budúcich žiakov školy. Škola sa aktívne zapája do prípravy gastronomických podujatí v celom regióne, aktívne využíva možnosti prezentácie, organizuje napríklad pre žiakov základných škôl Letnú gastroškolu a podobne. Rovnaké príležitosti má, samozrejme, aj Hotelová akadémia Otta Brucknera v Kežmarku. Navyše PSK ako zriaďovateľ školy tieto možnosti vzdelávania ešte posilnil tým, že na škole od školského roka 2020/2021 otvoril študijný odbor 6324 M manažment regionálneho cestovného ruchu. Tu je však dôležité, aby najmä škola bola aktívna a prezentovala seba, svojich absolventov, žiakov a svoje odbory v regióne. Pre fungovanie tejto školy sú dôležité efektívne riešenia aj v oblasti prevádzkových nákladov. V tejto súvislosti by mohlo byť istým ohrozením avizované rozhodnutie mesta Kežmarok ohľadom komerčného nájmu práve pre Hotelovú akadémiu Otta Brucknera, ktorej budovu žiadame už od roku 2021 opätovne do svojho vlastníctva v rámci spätnej zámeny s bývalými vojenskými kasárňami. Obdobná situácia hrozí aj pri ďalšej školskej budove v našej zriaďovateľskej pôsobnosti – Škole umeleckého priemyslu. Vysoký nájom pri súčasnom zvyšovaní energií a prevádzkových nákladov zo strany mesta môžu skomplikovať a zhoršiť finančnú kondíciu týchto našich stredných škôl v Kežmarku.

Ondrej Miškovič