Aktuality

Do mozaiky kežmarských cyklochodníkov pribudne ďalší. Povedie smerom k Tatrám

I v teplom jesennom počasí po konci leta prirodzene rastie chuť vysadnúť na bicykel. V Kežmarku jestvuje bohatá infraštruktúra, ktorá cyklistike praje. A má sa výrazne rozšíriť. Cyklistom plnohodnotne umožní vstup nielen do oblasti v tesnej blízkosti národného parku, ale aj do dvoch atraktívnych chotárov.

Na cyklochodníku sa budú podieľať tri strany

Nový cyklistický chodník bude ležať na pôdoryse troch katastrálnych území. Okrem nášho mesta sú v tomto pláne zapojené aj obce Stráne pod Tatrami a Mlynčeky. Spolupráca troch samospráv vyústila do prípravy projektu cyklistického chodníka, ktorý má merať takmer tri kilometre.

Podľa predbežných plánov by mal chodník viesť z Kežmarku – smerom od železničnej stanice. Veľká časť chodníka by sa mala zároveň vinúť pozdĺž súčasnej cesty smerom do Stráni pod Tatrami. Neskôr sa chodník od cesty odkloní a povedie na územie približne na polceste medzi oboma podtatranskými obcami, kde vznikne pomyslená križovatka v tvare písmena T. Z tejto spojnice povedie jedna vetva naľavo do Strání pod Tatrami. Druhá vetva sa odkloní napravo do Mlynčekov.

Hlavný cieľ novostavby je jasný: „Sprístupnenie atraktívneho územia situovaného v blízkosti Tatranského národného parku (TANAP-u),“ uvádza sa v sprievodnej správe pre stavbu. Prostredníctvom chodníka sa zvýši zároveň atraktívnosť priľahlého územia. Presné určenie trasy však v tejto chvíli ešte definitívne nie je.

Čo môže priniesť spolupráca s tradičným partnerom, Novým Targom?

I keď je vypracovaná projektová dokumentácia špeciálne pre tento cyklistický chodník krokom vpred, Kežmarok sa vydal cestou ďalších rokovaní. Existuje totiž možnosť zapojiť sa do známeho projektu Interreg. V rámci neho by sa tento cyklochodník mohol stať oficiálnou súčasťou Historicko – kultúrno –  prírodnej cesty okolo Tatier. Získal by tak status najvýznamnejších poľsko-slovenských cyklistických tepien v okolí Vysokých Tatier.

V tomto smere Kežmarok komunikuje s poľským Novým Targom, tradičným a pevným samosprávnym partnerom. Po niekoľkých úspešne zavŕšených etapách má aktuálne Nový Targ v zámere rozbehnúť 4. etapu projektu cyklocesty okolo Tatier. Kežmarku to prichádza veľmi vhod. A preto chce byť projektu partnerom.

Takmer tri kilometre nového asfaltového koberca

Keďže bude nový cyklochodník merať až 2,94 km, ráta sa i s vybudovaním priľahlej cyklistickej infraštruktúry, ktorá zvýši komfort športovcov na danej trase. Projekt okrem iného počíta i s preložkou niekoľkých vodovodov a tiež s ochranou plynovodu. Mnoho bariér však v ceste už nestojí a výstavba by mohla čoskoro dostať zelenú.

Kristián Krempaský, foto: dokumentácia