Aktuality

Kežmarok, perla pod Tatrami

03_úvodník

Výnimočnosť nášho mesta a regiónu som obdivoval od malička. Striedanie štyroch ročných období, farieb a svetla som sa snažil zachytiť na fotografiu. Krása fotografie nikdy nevystihne realitu, ktorú som vtedy videl a aj teraz môžem obdivovať. Tatry, na ktoré sa pozeráme, sú nemenné a ten istý pohľad na nej mal pred rokmi Dr. Vojtech Alexander, Jozef Maximilián Petzval či mnohí štúrovskí spisovatelia, ktorí tu študovali. Toto nepísané dedičstvo tu ostane aj pre naše deti. Čo im však my vieme dať, sú hodnoty.

V marci si už tradične pripomíname viaceré medzinárodné dni, ktoré sú nositeľmi hodnôt dnešnej doby. Celý mesiac patrí knihám, o ktorých Dr. Seuss povedal vystihujúci výrok: „Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte.“ Dobrá kniha po dni strávenom čítaním úradných dokumentov, statusov na sociálnych sieťach či odkazov na stole je ostrovom pokoja a neprebádaným morom inšpirácie. Načo by nám však boli knihy, ak by nás nemal kto naučiť čítať, a preto v marci si pripomenieme aj Deň učiteľov. Ako viceprimátor som intenzívnejšie navštevoval materské, základné aj stredné školy v meste a viem, že vzdelávanie v Kežmarku je v dobrých a ochotných rukách.

Začiatkom marca si pripomenieme taktiež Medzinárodný deň žien. Milované a túžiace byť v stredobode pozornosti každý deň, nielen 8. marca. Takto by sa mali cítiť ženy denne. Je len na nás mužoch, či to zoberieme ako výzvu im byť oporou v každodenných radostiach a starostiach.

Je pravdou, že sa máme čo učiť v zlepšovaní komunikácie či spolupráce v meste. Hľadajme riešenia prospešné pre všetkých obyvateľov, a hlavne pre tých, ktorí tu budú po nás – naše deti a vnúčatá, od ktorých sme si pohľad na mesto a Tatry len požičali, a nie my im ho dávame.

Marec prežijeme v pôste, ktorý je tiež príležitosťou na zastavenie sa pred niečím veľkým, čo nás čaká. Krížová cesta na hrade je vždy silný moment pre naše mesto a ticho, ktoré počas nej panuje na hradnom nádvorí, je dôvodom na stíšenie v hlučnej dobe.

Priatelia, Kežmarčania, ďakujem za všetky naše spoločné stretnutia a verím, že naďalej budeme môcť obdivovať krásu Tatier a nechávať tomuto svetu odkaz v podobe hodnôt. Pokojné prežitie pôstu, radostnú Veľkú noc a len tie najkrajšie dni v perle pod Tatrami!

 

Mgr. Bc. Jozef Matia

viceprimátor mesta Kežmarok