Aktuality

Kežmarok sa usiluje získať prostriedky na obnovu vnútrobloku troch ulíc

14_spravodajstvo_revitalizácia vnútrobloku_OPR

Tri významné kežmarské ulice by sa mohli dočkať výraznejšej investície. Tá by poznateľne zmenila charakter niekoľkých sídlisk na nich. Ak by projekt uspel, všetky tri by prešli úplnou revitalizáciou – podobne ako je to v prípade finišujúcej rekonštrukcie Vnútrobloku Južná.

Súce na komplexnú obnovu

Trojica ulíc tvoriaca Vnútroblok Možiarska, Garbiarska a Nižná brána je domovom pre takmer tisíc obyvateľov. Tamojšie sídliská si po dlhšom čase vyžadujú komplexnú obnovu. Kežmarok vynakladá úsilie jednotlivé sídliská postupne a systematicky obnovovať. Tie vyššie spomínané by mohli v prípravnej fáze čoskoro dostať výraznú finančnú injekciu.

Okolie bytoviek na tamojších sídliskách je totiž už považované za súceho adepta na dôkladnú rekonštrukciu. Stav tamojšieho prostredia si to preukázateľne vyžiadal. Mesto má v tejto chvíli pre túto obytnú oblasť plán. Chce pre ňu vypracovať krajinno-architektonickú štúdiu s vizualizáciou a projektovú dokumentáciu. Vďaka nej by neskôr mohlo začať riešiť revitalizáciu priestorov tamojšieho vnútorného bloku.

Zo zdrojov určených na regionálne projekty

Na vypracovanie spomínanej štúdie a projektovej dokumentácie mesto požiadalo o nenávratný finančný príspevok vo výške vyše 200-tisíc eur. Stalo sa tak v rámci výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Určená je na prípravu regionálnych projektov.

Plán sa týmto krokom posúva do fázy predprojektovej prípravy. „Vypracovaním dokumentácie bude môcť mesto Kežmarok riešiť revitalizáciu priestoru vnútrobloku ulíc Možiarska, Garbiarska a Nižná brána, plochy statickej dopravy a zelene,“ uvádza sa v žiadosti o príspevok na tento účel.

Zohľadní sa i ekologický aspekt

Tieto dokumenty budú slúžiť ako odrazový mostík pre ďalší postup. Určia podobu budúcich aktivít v danej lokalite. Už teraz však môžeme na základe Prehľadu vybraných investícií 2015 – 2022 v určitých kontúrach potvrdiť, že sa bude dbať na zvýšenie bezpečnosti dopravy – a to hlavne u chodcov a cyklistov. Nanovo sa zohľadní dopravná prevádzka, aby sa zvýšila jej priechodnosť.

Revitalizácia má zohľadniť aj ekologický aspekt, keďže hlavnou cieľovou skupinou sú nielen obyvatelia mesta, ale aj územie ako také. „Návrh pracuje s priepustnými materiálmi, ktoré umožňujú vsakovanie dažďovej vody. Snaží sa o jeho väčšie vizuálne a pocitové prepojenie s územím – priblížiť obyvateľom kontakt s vodou prostredníctvom terás, ktoré ponúkajú priestor pre aktivity a odpočinok v blízkosti vody,“ uvádza sa v prehľade.

Ak by sa projektu v tejto fáze podarilo uspieť, Kežmarok by bol opäť o čosi bližšie k ďalšiemu vynovenému sídlisku.

Kristián Krempaský