Aktuality

Kežmarok upravuje výšku miestnych daní a poplatkov len o infláciu

Foto MsK Kezmarok 6_12_2023

(Kežmarok, 6. decembra 2023) V stredu 6. decembra 2023 bolo na programe presunuté pondelkové Mestské zastupiteľstvo v Kežmarku. V pláne bolo opätovne rokovanie o Všeobecne záväzných nariadeniach mesta Kežmarok o daniach a poplatkoch na rok 2024 a územnom pláne mesta. Prítomných bolo už 12 poslancov, keďže bolo uznášaniaschopné mohlo sa rokovanie riadne otvoriť. Rokovanie mestského zastupiteľstva tentokrát viedol viceprimátor mesta Jozef Matia.

Na tomto zastupiteľstve sa právoplatne schválili zmeny v miestnych daniach a poplatkoch, ktoré sa týkali dani z nehnuteľností, dani za psa, dani za predajné automaty, dani za nevýherné hracie prístroje, dani za užívanie verejného priestranstva a dani za ubytovanie. Posledný schválený bol miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. „Miestne dane a poplatky sme upravili na najnižšie možné sadzby a navyšujú sa len o infláciu, aby sme tak zabezpečili chod mesta a výrazne nezaťažili našich občanov,“ nedávno uviedol primátor mesta Ján Ferenčák.

Poslanci schválili v pozmeňujúcom návrhu sadzbu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady vo výške 10 centov na deň, nevážený odpad bol stanovený na 0,043 eur za liter a drobný stavebný materiál taktiež na 0,043 eur za kilogram. V roku 2023 samospráva počíta ešte s nákladmi vývozu komunálneho odpadu na skládku vo výške 240-tisíc Eur. „Minulý rok som odmietol zvyšovanie poplatkov z oblastí sociálnych služieb, školstva a zdravotníctva, vtedy aj teraz som sa postavil za občanov mesta. Tento rok sme však museli pristúpiť k úprave miestnych poplatkov a daní,“ vysvetľuje vo svojom stanovisku Ján Ferenčák a ďalej uvádza: „Kežmarok na rok 2024 nezvyšoval daň za psa, daň za predajné automaty ani daň za nevýherne hracie prístroje. Mesto myslelo aj na podporu cestovného ruchu v Kežmarku. Znížené poplatky za letné terasy, ktoré Kežmarok zaviedol po koronakríze ostali bez zmeny.“ Sadzba dane za ubytovanie bola navýšená o 10 centov. Podnikateľov v cestovnom ruchu sa to nijako nedotkne, keďže ide o sadzbu len jedno euro. Pozmeňujúcimi návrhmi bolo dokonca prijaté, že sa tejto dani vyhnú študenti ale aj osoby mladšie ako 18 rokov či držitelia preukazu zdravotne ťažko postihnutého.

Navrhované zmeny v územnom pláne mesta Kežmarok

V tajnom hlasovaní poslanci rozhodli aj o Zmenách a doplnkoch Územného plánu mesta, ktoré sa dotýkajú viacerých lokalít v meste Kežmarok. Viacerí poslanci však v závere zastupiteľstva odišli, čím sa rokovanie stalo neuznášania schopné, bolo tak presunuté na pondelok 11. decembra 2023 o 15.30 hod.