Aktuality

Kráľovské džadky zo Spiša študenti zapísali do knihy pre celý svet

15_Recept_1890

Mesto Kežmarok v spolupráci so Strednou Odbornou školou Garbiarska 1 v Kežmarku sa zapojilo do projektu PES Group Cookbook.

Medzinárodná propagácia školy je to, čo bolo cieľom zapojenia sa do projektu. Úsek komunikácie a propagácie Mestského úradu Kežmarok mal za úlohu pripraviť podklady a vyhotoviť fotografie. A ťažšia úloha – pripraviť jedlo tak, aby bolo chutným v každom kúte sveta – bola už na žiakoch. Použitý recept na toto tradičné a chutné jedlo bude publikovaný v knihe PES Group Cookbook Project, kde budú tradičné recepty z rôznych historických miest. „Pripraviť Kráľovské džadky zo Spiša bolo pre našich žiakov výzvou, zážitkom i dobrodružstvom. A navyše chutili skvele! Pri ich príprave sa tak snúbila moderná kuchyňa s prvkami tradícií, ktoré si v našom regióne stále udržiavame,“ povedal Jozef Kopkáš, majster odbornej výchovy.

Jedlo chudobných, ktoré chutí kráľovsky

Sú jedlá, pri ktorých nepočítate kalórie. Sú jedlá, pri ktorých sa pomocou lyžice a plného taniera spojíte s generáciami predkov, ktorí žili na matičke Zemi pred nami a jedli zemiaky varené na tisíc spôsobov. Z jedného hrnca, unavení a hladní. Takým jedlom sú napríklad džadky, ktoré časť Slovenska nazýva aj fučka. Kedysi išlo o jedlo chudobných, no s troškou kreativity môžete džadky uvariť tak, že z nich bude lahodná pochúťka.

Recept na džadky spozná celý svet

Na prípravu potrebujeme: jeden až dva kilogramy zemiakov, soľ podľa chuti, sto gramov polohrubej výberovej múky, domácu údenú slaninu, jednu červenú cibuľu, sto gramov masla a mlieko. Načistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Čakáme, kým sa trošku rozvaria. Potom ich zlejeme tak, aby sme na dne ponechali trochu vody a rozmixujeme ich na kašu. Do rozmixovanej kaše postupne pridávame hladkú múku tak, aby vznikla hustejšia hmota, ktorá sa odlepuje odo dna. Chvíľu povaríme pri stálom miešaní, následne necháme chvíľku postáť. Nakrájanú cibuľku spolu so slaninkou usmažíme dozlatista. Roztopíme maslo, aby sa nám hmota nelepila na ruky a tvarujeme guličky. Hotový pokrm ozdobíme slaninkou a cibuľkou. Podávame s pohárom mlieka. Ondrej Miškovič