Aktuality

Magurák na cestách v Čechách

10

Máme krásne letné obdobie spojené s folklórnymi súbormi, festivalmi a rôznymi letnými vystúpeniami.

Dňa 24. júna sa konal 34. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Čermenské slávnosti AZAS Dolní Čermná. Na festivale sa zúčastnili aj členovia folklórneho súboru Magurák z Kežmarku.

Cestovali sme už v piatok 23. júna v poobedňajších hodinách. Cesta však bola strastiplná. Prešli sme totiž cez silnú búrku a tesne pred cieľom sme sa dostali pred podjazd, kde sa nedalo prejsť pre výšku autobusu. V sobotu doobeda sme sa predstavili svojím vystúpením v družobnom meste Lanškroun s tancom bursa a Duo spev ženy. Vystúpenie na folklórnu nôtu sa konalo v zámockom nádvorí v rámci druhého ročníka súťaže vo varení kotlíkového guláša pod názvom Uvař gulaš. Po vystúpení v Lanškroune sme sa presunuli naspäť do Dolní Čermné, kde nás čakali dve vystúpenia v rámci festivalu.

V dejisku festivalu starosta obce usporiadal prijatie členov folklórnych súborov. Bol na ňom i jeden pár zo súboru Magurák. Mária Veselovská a Ján Olekšák s vedúcim súboru Ladislavom Leibitzerom sa na ňom zúčastnili taktiež. Poobede sa konali priestorové skúšky, zábavné popoludnie pre deti s ukážkami remesiel, tvorivé dielne a festivalový hocboj o pohár riaditeľa festivalu.

Do tejto súťaže sa zapojili členovia FS Magurák Peter Ulbrich, Ondrej Skokan, Martin Volček a Ľubo Precák. Získali pekné štvrté miesto medzi samými mladými pretekármi. V rámci programu Magurák zatancoval v prvom vstupe tanec Ždiarska svadba, choreografiu Karola Purtza, ktorá zožala medzi divákmi veľký úspech. V druhom vstupe Magurák tancoval tanec Mazurka, Duo spev ženy a tanec Kresaný.

Vo večerných hodinách bol festival ukončený ohňostrojom a pokračovala voľná zábava. Do tanca hrala folková hudba, ktorá sa postarala o príjemnú atmosféru. Zábava trvala do rána. V nedeľu ráno sme sa poďakovali a rozlúčili s organizátormi festivalu pod vedením riaditeľa festivalu pána Petra Rybu.

Alenka Zavacká, foto: Peter Zavacký