Aktuality

Metaforický príbeh o miere moci jednotlivca uvedie v Iskre režisér Mátyás Prikler

Moc_posterKK_web

Dráma s prvkami politického trileru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti. Takto je charakterizovaný nový slovenský hraný film Moc, ktorý v stredu 17. mája 2023 o 19.00 v kežmarskom kine/filmovom klube Iskra osobne uvedie jeho režisér, scenárista a producent Mátyás Prikler.

Moc je druhým dlhometrážnym hraným filmom režiséra Mátyása Priklera. Zaoberá sa témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek, je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik a agent, ktorý má všetko „upratať“, si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

Film Moc nie je investigatívou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť. Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo odráža aj zloženie realizačného tímu. Okrem výrazných hereckých výkonov Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách diváci uvidia Mihálya Kormosa, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Máriu Zaujecovú, Luciu Kašovú, Ingrid Timkovú, Romana Poláka, Miroslava Krobota, Istvána Olasza, Petra Oszlíka či Janu Oľhovú.

„Keď sme sa s mojim kamarátom, scenáristom Marekom Leščákom začali rozprávať o novom filme, neustále som opakoval, že moc je najzaujímavejšia téma na svete. Príbeh sme vymysleli až neskôr. Na filme ma najviac zaujíma dilema, či sa môže a či dáva zmysel „upratať“ malú katastrofu, aby sme zabránili väčšej. Keďže nie sme reportéri ani detektívi, nechceli sme robiť investigatívny film o konkrétnej udalosti a zámerne sme vymysleli svet, ktorý v realite neexistuje, ale predsa je nám známy,“ povedal pre tlačovú agentúru SITA režisér, scenárista i producent snímky Mátyás Prikler.

Vstupné na projekciu je 6 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.

Mgr. Boris Švirloch