Aktuality

Nová publikácia Ota Rozložníka je venovaná všetkým Goralom

20

„Túto knihu venujem Goralom,“ dočítame sa v prvých riadkoch knihy Ota Rozložníka, ktorá nesie názov Tatry boli pri tom.  Na 86 stranách sa dočítame o histórii, osobnostiach, pltníctve i pašeráctve na našom území.

Kežmarčan Oto Rozložnik

Narodil sa v roku 1948 v Kežmarku. Od detstva obdivoval krásu hôr. Jeho snom bolo vždy v horách byť a napokon sa mu jeho sen splnil v roku 1969, keď nastúpil na Kežmarskú chatu ako údržbár a nosič. Je členom asociácie horských sprievodcov. So synom Miroslavom vydali turistickú mapu Vysokých Tatier a Slovenského raja. V roku 2014 taktiež so synom zrealizovali projekt, v rámci ktorého vybrané tatranské chodníky pomenovali po Kežmarčanovi profesorovi Groszovi. Mesto Vysoké Tatry vyhlásilo toto dielo hneď po roku od realizácie za čin roka. Kežmarský primátor Ján Ferenčák Otovi Rozložníkovi v roku 2018 udelil Cenu primátora mesta za vzornú reprezentáciu mesta.

„Kežmarok a Tatry patria k sebe. Práve tak ako Oto Rozložník – v jednej osobe milovník rodného mesta Kežmarok a súčasne aj Tatier,“ hovorí o autorovi Nora Baráthová.

Chodníky profesora Grosza

Bolo to v roku 2014, keď Oto Rozložník so synom Miroslavom urobili projekt, v ktorom všetky chodníky v Doline Kežmarskej Bielej vody pomenovali Chodníkmi profesora Grosza. „Slávnostné otvorenie doliny bolo za hojnej účasti ľudí a hlavne mládeže. Mládež otvárala aj chodník, bol aj krst knihy Veselo a smutno v Doline Kežmarskej Bielej vody. Táto kniha zároveň slúži ako aj turistický sprievodca histórie jednotlivých chát v tejto doline,“ opisuje Oto Rozložník. V štyridsiatych rokoch bolo šesť chát a v žiadnej inej doline v Tatrách ich toľko nebolo.

V spomínanej knihe je pri jednotlivých chatách aj informácia, ako sa striedali ich chatári a tiež sú tam opísané zážitky a huncútstva, ktoré povyvádzali. „V terajšej dobe by sa to už nedalo, lebo ľudia sa už prestali usmievať, každý je vážny, takže máme aspoň spomienky, ako sme v tých sedemdesiatych rokoch šantili,“ povedal Rozložník.

Ženy v tieni hôr

Druhú svoju knihu Oto Rozložník napísal preto, lebo o horolezcoch, o lyžiaroch, o záchranároch, o chatároch všetko vieme, ale nič nevieme o ich ženách, manželkách a priateľkách. „Zo svojej skúsenosti, keď som pracoval na Kežmarskej chate tri roky a stále sa pohybujem po rôznych chatách, tak zvyknú hovoriť: Pán chatár, poďte sa fotiť – idem, poďte si ku nám sadnúť – idem, poďte sa podpísať – idem, ale v kuchyni ostáva ich žena, priateľka, ktorá krvopotne pracuje a nič o nej nevieme,“ vysvetľuje autor, ktorému zbieranie príhod dalo tiež dosť práce. Pre čitateľa je to ako taká malá encyklopédia žien Vysokých Tatier. Sú tam bývalé horolezkyne, ktoré robili prvovýstupy, Slovenky, ktoré boli aj v Himalájach, chatárky terajšie aj bývalé a nechýbajú i príhody.

Krása v horách ukrytá

„Keď prišla pandémia, tak som si pomyslel, že sa ľudia trošku spamätajú a začnú pozorovať, aké je Slovensko krásne, nielen Egypt, Turecko atď. Samozrejme, aj toto niekedy potrebujeme, ale je potrebnejšie spoznať najprv tú našu krajinu. Napísal som teda ďalšiu knihu Krása v horách ukrytá, to je sprievodca po našich horách pre rodiny s deťmi,“ opisuje svoju tretiu knihu autor Oto Rozložník. Kniha prezentuje našu krajinu od Polonín až po Roháče. Autor vyberal a opisoval túry nenáročné, stredne náročné, aby sa podľa jeho vlastných slov ľudia nebáli. Dočítame sa tam napríklad aj o tom, čo robiť s deťmi, aby každých sto metrov neboli hladné a smädné, potom čo robiť v búrkach a podobne. Pre čitateľov je to pútavé a poučné v tom, aby sme sa nebáli chodiť do prírody, pretože je krásna a keď sa ku nej chováme ako na návšteve, tak nám ukáže také veci, ktoré bežne človek nemusí bádať.

Tatry boli pri tom

Štvrtá kniha vznikla na podnet Lívie Jakšovej z Euroregiónu Tatry. „Pani Jakšová ma poprosila, aby som napísal niečo o Euroregióne Tatry a ja som nemohol odmietnuť. Veľmi som sa tomu potešil, lebo je tam stať o pašerákoch. Už dávnejšie som zberal materiály o pašerákoch, takže som ich do toho zakomponoval,“ opisuje Rozložník.

V tejto knihe píše o osobnostiach z goralského prostredia, tak ako má aj svoju pôsobnosť  Euroregión Tatry na severe Slovenska a juhu Poľska. Gorali majú čo ponúknuť, od bohatých zvykov, tradícií či krojov. V knihe sa nachádza i životopis Michala Dočolomanského, ktorý sa narodil v Niedzici v Poľsku. Osobností, ktoré boli významnými v rezbárstve, umelci, speváci či hudobníci tak perom autora ostávajú zapísané tak ako Tatry v ich životoch.

Čitateľov istotne zaujme stať o pašerákoch, príhody a zážitky. Nájdeme tam od Bardejova až po Babiu Horu prechody, kde sa dá ísť do Poľska na bicykli aj pešo, nielen cez oficiálne hraničné priechody.

Knihu Tatry boli pri tom si zakúpite v Kežmarskej informačnej kancelárii aj v kníhkupectve Alter Ego. Oto Rozložník má tiež rozpracovaný román z prostredia vysokohorskej chaty a pôjde už o piatu knihu z pera autora.

So synom majú spoločnú vášeň

So synom Miroslavom vydali mapu Slovenský raj – turistika Vysoké Tatry, ktorá už vyše 20 rokov slúži ako aj záznamník na plnenie Tatransko-turistického znaku. Na zadnej strane mapy sú podmienky ako získať turistický odznak.

Ondrej Miškovič, foto: archív Ota Rozložníka