Aktuality

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Kežmarok

02

S vedením mesta a starostami z okolitých obcí diskutovala o tom, ako sa obyvatelia regiónu a samosprávy vyrovnávajú s aktuálnou sociálnou a ekonomickou situáciou. Absolvovala aj prehliadky kompostárne a dreveného artikulárneho kostola. 

V rámci návštevy Spiša v stredu 8. februára zavítala do Kežmarku prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Na radnici ju s kyticou privítal primátor mesta Ján Ferenčák.

Ako prvú navštívila prezidentka radnicu

Na mestskom úrade sa stretla so zástupcami samosprávy kežmarského okresu. Na spoločnom rokovaní sa hlava štátu zaujímala o aktuálne problémy regiónu a jeho obyvateľov. Špeciálne ju zaujímala téma decentralizácie, záležitosti financovania samospráv, regionálny rozvoj, ochrana životného prostredia, ale tiež zhoršujúca sa sociálna situácia a dopady zdražovania na najohrozenejšie skupiny obyvateľov z regiónu s druhou najväčšou mierou nezamestnanosti.

Starostovia na rokovaní s prezidentkou apelovali na zvýšenú pozornosť pre samosprávy, ktoré sú nútené okamžite reflektovať mimoriadne situácie bez bližších a jasnejších pokynov. Často ich to stavia do ťažko riešiteľnej situácie, pričom sú odkázaní na vzájomnú pomoc.

„Samosprávy a ich dobré fungovanie prispievajú k rastu a prosperite celej krajiny, a napriek tomu je pani prezidentka prvá z troch ústavných činiteľov, ktorý prišiel po troch rokoch na oficiálnu návštevu mesta a okresu Kežmarok. Aktívne sa zaujímala o problémy, ktoré máme nielen ako samosprávy, ale aj ako mesto. Náš okres patrí medzi najmenej rozvinuté, a predsa vždy hľadáme a budeme hľadať spôsoby, ako poskytnúť našim občanom tie najlepšie služby a inovatívne riešenia. Či už ide o oblasť dopravy, energetiky, odpadového hospodárstva, vzdelávania, zdravotníctva, zefektívnenia služieb verejnej správy, zmiernenia dopadov zmeny klímy na život v meste, bezpečnosti či dobudovania jednotnej ekonomiky mesta,“ uviedol primátor Ján Ferenčák a zároveň dodal, že jedným z pálčivých problémov, o ktorom sa počas stretnutia zhovárali, je aj dlho sľubované vybudovanie obchvatu: „Už 55 rokov je plánovaný obchvat mesta Kežmarok, ktorý dodnes nebol realizovaný, čo je veľkou brzdou rozvoja mesta aj okresu.“

Kompostáreň je unikátom a príkladom pre ostatné samosprávy

Druhou zastávkou počas návštevy v Kežmarku bola kompostáreň, ktorá je vďaka svojej modernej technológii a technike na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov z domácností, záhrad a verejných priestranstiev jediná na celom Slovensku, najbližšia podobná technológia je v Rakúsku v meste Mattersburg. Po jej prehliadke sa prezidentka stretla aj so zamestnancami verejnoprospešných prác Kežmarok.

Od 21. júna 2022 sa začala montáž technológie, ktorej spustenie do skúšobnej prevádzky bolo 5. júla 2022. Projekt bol posunutý o jeden rok. Súviselo to s tým, že Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ho o jeden rok dlhšie posudzovalo.

Technologicky nadčasová kompostáreň, ktorá je zameraná na posilnenie vzťahu k životnému prostrediu, je to najekologickejšia vec a najväčšia investícia, ktorá sa mestu podarila v roku 2022. Kompostáreň predstavuje technologický celok, ktorý zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho a kuchynského odpadu rieši komplexne. Výsledkom bude špičkový produkt – kompost, ktorý bude vhodný aj pre organické pestovanie. Kompostáreň bude slúžiť na spracovanie bioodpadu vyzbieraného Verejnoprospešnými službami mesta Kežmarok počas údržby mestskej zelene, a tiež dovezeného občanmi mesta. Výsledný kompost bude môcť využívať nielen mesto, ale aj jeho obyvatelia.

Stavby takéhoto charakteru sa nedajú považovať za bežné stavby. „Čo sa týka prevádzky a technologického procesu, je kompostáreň spustená v skúšobnej prevádzke a podmienečne schválená na dobu troch mesiacov,“ povedal Peter Gaži, riaditeľ Verejnoprospešných služieb v Kežmarku. Vlastnú realizáciu mesto vykonávalo presne v súlade s projektovou dokumentáciou a aj po kvalitatívnej stránke je stavba v dobrej realizačnej kvalite.

Využívanie geotermálnej energie v meste

Okrem kompostárne prezidentku zaujala aj realizácia geotermálneho vrtu, vďaka ktorému mesto získa obnoviteľný zdroj energie, ktorý by mal byť využívaný na účely vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody v súčasných blokových kotolniach v meste. Nahradil by tak spaľovanie zemného plynu v kotolniach a jeho činnosť by mala okrem iného za následok aj zníženie emisií v meste.

Pokračovanie v koncepte Smart Green City Kežmarok

Zefektívnenie a uľahčenie životných situácií smart riešeniami má za úlohu . Kežmarok priblížiť k naplneniu vízie dynamického mesta. Občanov sa koncepcia Smart Green City doteraz dotkla hlavne v oblastiach dopravy, energetiky, odpadového hospodárstva, vzdelávania, zdravotníctva, zefektívnenia služieb verejnej správy, zmiernenia dopadov zmeny klímy na život v meste, parkovania, bezpečnosti, monitoringu dát a ich zverejňovania na otvorenej platforme mesta, dobudovania jednotnej ekonomiky mesta a podobne. Mesto Kežmarok ako člen digitálnej koalície si dalo záväzok vypracovania tejto koncepcie a jej napĺňanie v rámci jednotlivých oblastí spracúva vo výročných správach. Koncepcia bola zhotovená kvalitne s výhľadom na najbližšie roky, a  spĺňa požiadavky mesta na navrhnuté oblasti rozvoja mesta.

Environmentálne centrum bude ďalším krokom ku vzdelávaniu občanov

V unikátnom objekte Enviromentálneho centra by sa mali realizovať aktivity environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety, ktoré budú cielene prispievať k zvyšovaniu kvality života v Kežmarku. Laureát súťaže Enviromesto 2019 už dlhodobo presadzuje politiku zeleného mesta.

„Projekt bol podaný v rámci programu INTERREG, ktorý však nebol podporený,“ povedala Marta Markočiová, vedúca oddelenia verejného obstarávania a projektov. Naďalej sa však mesto bude uchádzať o finančné prostriedky na podporu tejto myšlienky, ktorá ho priblíži ku moderným a rozvinutým.

Návšteva prezidentky bola zakončená v drevenom artikulárnom kostole

Na záver návštevy mesta si Zuzana Čaputová pozrela drevený artikulárny kostol, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO a je zároveň jednou z najzachovalejších slovenských drevených sakrálnych stavieb. Kostol z tisu a červeného smreka bol postavený bez použitia jediného kúska kovu a jeho unikátom je aj 300-ročný organ, ktorý patrí medzi najväčšie barokové organy na Slovensku s pôvodným píšťalovým fondom.

„Spišský kraj je skutočne nádherný vďaka svojej histórii, prírode a vzácnym kultúrnym pamiatkam.  Najväčším bohatstvom tohto kraja sú však ľudia, ktorých som tu stretla. Sú hrdí na svoj región a napriek ťažkej ekonomickej aj sociálnej situácii dokážu veľké veci,“ povedala po návšteve prezidentka Zuzana Čaputová a dodala: „Obce a mestá sú najbližšie občanom, najlepšie rozumejú ich potrebám a ukázalo sa to aj v nedávnych krízach. To, čo ale potrebujú, je stabilné a predvídateľné prostredie, najmä keď ide o legislatívu a naopak nelegislatívnu improvizáciu.“

Zároveň zagratulovala primátorovi Kežmarku ku všetkým úspechom, ktoré mesto doteraz dosiahlo. Ako pamiatku na svoju návštevu od neho dostala do daru maľbu artikulárneho kostola od kežmarského výtvarníka Pavla Wavreka.

Barbora Sosková, Ondrej Miškovič foto: Peter Cintula