Aktuality

Projekt Erasmus+ Základnej školy Grundschule sa blíži do finále

Viedeň 2023

Od stretnutia žiakov a učiteľov v holandskom meste Grijpskerk ubehli dva mesiace a šiesti žiaci a dve učiteľky dostali príležitosť vycestovať do metropoly Rakúska – Viedne, čarovného mesta s bohatou históriou. 

Možnosť vidieť ako sa učí na zahraničnej škole, precvičiť svoje komunikačné schopnosti a prežiť týždeň plný zážitkov v hostiteľských rodinách sa len ťažko odmieta. Záverečné stretnutie projektu Erasmus+ sa konalo od 21. mája do 27. Mája na pôde Franz-Jonas-Europaschule vo Viedni, ktorá okrem nás hostila žiakov a učiteľov zo Zarnesti, Budapešti a Grijpskerk.

Po niekoľkohodinovej ceste vlakom nás srdečne privítali na hlavnej stanici vo Viedni žiaci z hostiteľskej školy v sprievode svojich rodičov. Po krátkom zvítaní sa žiaci rozpŕchli so svojimi „prechodnými“ rodinami domov.

Pracovný týždeň sa začal tzv. zoznamkou. Žiaci z jednotlivých krajín vyfasovali prívesky v rôznych farbách a hárky s množstvom otázok, ktoré mali pomôcť prekonať ostych a dozvedieť sa niečo o tom ktorom „spolužiakovi“. Po zbieraní informácií sa žiaci rozdelili do skupín podľa farieb príveskov a tak vytvorili medzinárodné skupiny, ktoré spoločne pracovali na rôznych úlohách. Po úvode sme sa presunuli do mesta, kde si žiaci mali preveriť schopnosť pracovať v skupinách . Ďalšou aktivitou bolo „Stadtrallye“. Hárky s otázkami si rozdali do skupín a pátranie po odpovediach sa mohlo začať. Ale nejednalo sa len o „suché“ informácie. Žiaci sa okrem iného zvečnili vo videách pri tancovaní valčíku pri pamätníku Johanna Straussa v mestskom parku. Príjemným osviežením v závere programu bola zmrzlina z miestného „Eissalon Benner“. Večer žiaci strávili v hostiteľských rodinách.

V nasledujúci deň sme zasadli do školských lavíc, a to doslova. V škole bola pre nás pripravený workshop organizácie „Naturfreunde International“. Aktivity tejto organizácie sa zameriavajú na navrhovanie udržateľnosti pre životné prostredie a spoločnosť. Pracovníčky organizácie priblížili žiakom tento problém prostredníctvom rôznych aktivít, pri ktorých sa diskutovalo o problémoch udržateľného turizmu a spôsoboch ich riešenia. Po obede v školskej jedálni nás kolegovia z Viedne vtiahli do problematiky vytvárania  „vlogov“. Na rozdiel od pedagógov žiakom nebola táto téma vôbec cudzia.  Bola to akási predpríprava na praktické natáčanie vlogov a ich následné spracovanie. Žiaci sa v skupinkách premiestnili na rôzne miesta vo Viedni, napr. hlavnú stanicu, zámok Schӧnbrunn, Stephansplatz a pod., kde okoloidúcim ľuďom kládli vopred pripravené otázky. Ich reakcie natáčali na mobily a v škole ich spracovali do vlogov. Všetkých nás milo prekvapila fantázia a kreativita našich žiakov.

A čo znamenal projekt Erasmus+ pre našich žiakov? Nielen množstvo nezabudnuteľných zážitkov, nových skúseností, nové priateľstvá, zmenené pohľady na iných ľudí a ich kultúru, ale aj rozhodnutia zostať v kontakte aj po skončení projektu.

Ivana Belejkaničová

koordinátorka projektu Erasmus+