Aktuality

Sprievodca mestom Kežmarok

13

Kam na prechádzku počas horúcich letných dní v Kežmarku? Mesto ponúka historickú cestu, ktorej sme sa už raz v Novinách Kežmarok venovali. Pripravili sme si pre vás teraz prehľad ďalších poznaných i nepoznaných pamiatok nášho mesta.

Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava
Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava sídli v historickej budove, ktorá bola postavená, keď kapacita pôvodného kežmarského lýcea už nestačila. Chýbala napríklad kresliareň a telocvičňa. Budova bola v roku 1893 vysvätená a otvorená. Nasledovali ďalšie dostavby. Budova patrí Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a je v zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska.
Železničná stanica
V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 – 1916, a to podľa návrhu Józsefa Pfinna. Ten vychádzal z vtedy veľmi moderného secesného štýlu, tzv. Jugendstill. Stavba bola dekorovaná prírodnými motívmi a vitrážovými oknami. Pozostáva z centrálnej budovy vestibulu, z ktorej vybiehajú do dvoch strán krídla ukončené vyvýšenými prístavbami. Od roku 1981 je železničná stanica zapísaná v registri národných kultúrnych pamiatok.
Židovský cintorín
Židovskú kežmarskú komunitu, podobne ako na celom Slovensku, zasiahla 2. svetová vojna veľmi tragicky. Prevažná väčšina bola deportovaná do vyhladzovacích táborov. Tí, ktorým sa podarilo peklo plynových komôr prežiť, našli po vojne svoje majetky arizované a z mesta odišli. Bola to pritom hospodársky aj vzdelanostne vplyvná societa ľudí, ktorá formovala charakter mesta.
Barbakán
Fortifikačný systém mesta Kežmarok vznikol pravdepodobne na začiatku 14. storočia. Jeho súčasťou je aj Kežmarský hrad. Mestské múry, ktoré uzatvárali historické jadro mesta, vychádzali z oboch strán Kežmarského hradu. Opevnenie sa tiahlo v dĺžke približne dva kilometre. Priestor vo vnútri hradieb zaberal plochu asi 20 hektárov a lemoval celý jeho pôdorys. Mestské opevnenie pozostávalo z dvoch častí, vyššieho vnútorného múru a nižšieho vonkajšieho múru. Medzi oboma múrmi bola vodná priekopa. Do takto opevneného mesta sa vchádzalo najprv dvoma mestskými bránami – Vyšnou (Hornou alebo Levočskou), ktorá viedla smerom na Levoču a Poprad. Ďalej Nižnou bránou (Dolnou alebo Poľskou), ktorá smerovala na Poľsko. Neskôr pribudla Kušnierska brána. Dodnes sa z mestského opevnenia zachovali len jeho fragmenty.
Tank Jánošík
Tank T-34/85, zvaný tiež Jánošík, nájdete medzi Kežmarským hradom a Garbiarskou ulicou, v mestskom parku. Do parku bol umiestnený v roku 1969. Svojho času patril k najlepším stredným tankom a je pamiatkou na oslobodenie Kežmarku počas 2. svetovej vojny. Každoročne sa tu pri príležitosti spomienok na 2. svetovú vojnu konajú pietne spomienkové zhromaždenia.
Pamätník Alfréda Grosza
Okrem toho, že Alfréd Grosz bol profesorom kežmarského lýcea a významným spišským polyhistorom, bol to predovšetkým tatralóg. Tatry vrúcne miloval a už ako 42-ročný pochodil všetky ich vrcholky. Tatry veľmi propagoval, podnikal túry so svojimi študentami, fotografoval, písal o nich články, ba aj poviedky. Známy bol taktiež svojimi protifašistickými postojmi. Zachraňoval Židov, partizánov, utečencov. Zomrel v roku 1973.
Socha Svetlonosky
Areál v blízkosti kežmarských kostolov symbolicky uzatvára Socha Svetlonosky. Nachádza sa v malej zelenej zóne, v Parku Svetlonosky, oproti Novému evanjelickému kostolu. Zobrazuje ženu s pochodňou v ruke, darkyňu svetla, inšpirovanú antickou mytológiou. Jej originál v nadživotnej veľkosti tu kedysi naozaj existoval. Postavený bol na počesť začiatku elektrifikácie mesta v roku 1894. Originál sochy sa v súčasnosti nachádza v zbierkovom fonde Kežmarského múzea.
Budova meštianskej školy
V rokoch 1896 – 1898 vyrástla v tesnej blízkosti Kežmarského hradu chlapčenská meštianska škola. Jej architektúra pripomína tú hradnú. Škola počas svojej histórie mala rôzne zamerania. V súčasnosti je to Základná škola Grundschule.
Gréckokatolícky chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
V juhovýchodnej časti mesta sa nachádza ďalšia sakrálna stavba, historicky najmladšia. Gréckokatolícky chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky bol vysvätený v roku 2004, dokončený neskôr. Je postavený v štýle typickej byzantskej architektúry so žltými fasádami.
Strelnica
Hyacinth Bittner bol jednoducho úžasný. Teda aspoň v roku 1803, keď sa zúčastnil na kráľovských streľbách v Kežmarku a dokázal niečo, pre čo by ho dnes rozvláčili noviny na stránkach určených celebritám. Trafil do terča vzdialeného okolo päťsto metrov. Čo je na tom také úžasné? V prvom rade to, že doň vôbec trafil. Potom to, že jedna z jeho striel doletela najbližšie k stredu terča. A napokon to, že v ten deň sa mu naozaj darilo a do toho nešťastného terča trafil až trikrát! A tak sa aj dnes, po dvestopätnástich rokoch, jeho meno skvie pri každej dierke. Hyacinth Bittner, Hyacinth Bittner, Hyacinth Bittner! Absolútny víťaz.
Klietka hanby
Ľudia v minulosti poznali viaceré miesta, ktoré slúžili na pranierovanie, čiže na verejné poníženie za spáchané delikty. Do klietky hanby sa bolo možné dostať za dnes pomerne všedné delikty, ako napríklad ohováranie, cudzoložstvo, opilstvo či nočné bujaré hýrenie. Na nešťastníkov zamknutých v stiesnenom zamrežovanom priestore priamo v centre mesta bolo dokonca dovolené aj pľuvať.
Katov dom
Právo meča znamenalo možnosť vykonávať rôzne druhy trestov pre jednotlivé previnenia. Previnilcov – zlodejov, podpaľačov, vrahov a iných lotrov mohli Kežmarčania napichnúť na kôl, lámať kolesom, rozštvrtiť, vešať, upáliť, utopiť a mečom sťať – čo bola pomerne čestná smrť. Mesto malo vlastného kata, ktorý dokonca v roku 1677 vypomáhal Ľubici, ktorú zaplavili besné psy. Kat vykonával teda aj úlohu šarhu, a hoci mal tzv. nečisté zamestnanie a jeho deti nesmeli chodiť do škôl alebo sa učiť remeslu, ba dokonca musel bývať mimo mesta, neraz sa stal aj liečiteľom chorôb.

Ondrej Miškovič, Zdroj: Publikácia Kráľovský Kežmarok, webstránka www.visitkezmarok.sk a propagačné materiály mesta, foto: Peter Cintula, Mapa: Progrup.

Pamiatky, ktoré sú súčasťou Historickej cesty:
1. Drevený artikulárny kostol, 2. Lyceálna knižnica, 3. Nový evanjelický kostol, 4. Radnica, 5. Reduta, 6. Múzeum bytovej kultúry, 7. Mariánsky – Paulínsky kostol, 8. Kežmarský hrad, 9. Starý trh, 10. Bazilika Minor sv. Kríža, 11. Renesančná zvonica, 12. Historický cintorín
Ďalšie výnimočné pamiatky mesta:
13. Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava, 14. Katov dom, 15. Železničná stanica, 16. Židovský cintorín, 17. Barbakán, 18. Tank Jánošík, 19. Pamätník Alfréda Grosza, 20. Socha Svetlonosky, 21. Budova meštianskej školy, 22. Gréckokatolícky chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky, 23. Strelnica, 24. Klietka hanby

Pamiatky pohodlne vo vašom telefóne
V aplikácii Munipolis nájdete všetky pamiatky z tohto článku, ale aj tie z Historickej cesty. Počas leta máte tak vo vašom telefóne smart sprievodcu mestom a pamiatkami. Stiahnite si aplikáciu a registrujte sa ešte dnes!