Aktuality

SPUSTILI SME PREDPREDAJ LÍSTKOV NA EĽRO

Screen Shot 2023-04-19 at 5.23.48 PM

Medzinárodný festival venovaný zachovaniu a udržiavaniu myšlienky remeselných cechov Európske ľudové remeslo (EĽRO) píše svoju 31. kapitolu. Na jeho návštevníkov čaká bohatý program aj úplné novinky.

Mesto pod Tatrami opäť ožije remeslami i folklórom. Počas dní 7. až 9. júla sa Kežmarok premení na uzatvorený festivalový areál, kde sa predstavia ľudové súbory a remeselníci zo Slovenska i zahraničia. Históriu, cechové zvyky a rytierske súboje priblížia návštevníkom divadelné súbory, skupiny historického šarmu a bojového umenia. Pripravený je aj zaujímavý sprievodný program pre všetky vekové kategórie. Festivalové večery budú už tradične patriť programu zloženého z hudobných vystúpení slovenských aj českých interpretov, medzi nimi Štefan Štec, Sima, Monika Bagárová či No Name.

Súčasťou ponuky kultúrnych podujatí bude aj prehliadka expozícií na Kežmarskom hrade a podujatie Krvavé dejiny, o ktoré je každoročne veľký záujem. Deti sa budú môcť tešiť na vystúpenie PACI PAC, množstvo zábavných hier a pouličných atrakcií.

“Minulý rok EĽRO oslávilo svoj jubilejný 30. ročník. Do ďalšieho obdobia vstupujeme s novinkami a veľmi dúfame, že potešia nielen našich pravidelných návštevníkov, ale pritiahnu do Kežmarku aj takých, ktorí na festivale doteraz neboli,“ priblížil primátor Ján Ferenčák.

Tohtoročné EĽRO bude okrem jedného z kežmarských remesiel po prvýkrát venované regiónu, konkrétne Kysuciam. Jeho zástupcovia potešia návštevníkov nielen svojimi folklórnymi vystúpeniami, ale prevedú ich aj svojim kultúrnym dedičstvom, históriou, zvykmi, tradíciami či gastronómiou.

Záštitu tento rok prevzal námestník generálneho tajomníka OSN pre Európu, strednú Áziu a Ameriku Miroslav Jenča. “Je to pre nás obrovskou cťou. Znamená to ocenenie našej snahy a energie, ktorú vkladáme do organizácie EĽRO už 31 rokov a zároveň sa nám otvárajú nové možnosti spolupráce pri príprave festivalu na domácom i medzinárodnom poli,” uzavrel primátor.

Od roku 1991 si EĽRO získal priazeň mnohých návštevníkov, ktorí sa pod Tatry radi v druhý júlový týždeň vracajú. Remeselníci okrem predaja výrobkov predvádzajú svoju remeselnú zručnosť a návštevníci festivalu si môžu pod vedením majstra remeslo aj vyskúšať.

Predpredaj lístkov za zvýhodnenú cenu aktuálne prebieha na ticketportal.sk. V najbližších týždňoch ho doplnia informačné kancelárie v regióne. Aktuality týkajúce sa podujatia ako podrobný program, ceny vstupného, mapa festivalu a všetky ďalšie informácie budú pribežne pribúdať na webovej stránke www.elro.kezmarok.sk a sociálnych sieťach mesta.