Aktuality

Sú pripravené rozdávať okolo seba dobrú náladu, praktickosť a skautské hodnoty

24. apríl

Pri príležitosti osláv sviatku sv. Juraja, ktoré sa konajú každoročne 24. apríla na celom Slovensku od roku 2013, všetci skauti vyjadrujú lásku k skautingu. Hneď ráno vezmú skautskú šatku, ktorú majú na sebe po celý deň na ulici, v škole, v autobuse či v zamestnaní.

V Kežmarku pôsobí skautský oddiel 3. zboru Aničky a Bořivoja Uhrových a my sa bližšie pozrieme na 1. oddiel Veľký tresk, kde sa svojím fungovaním snažia dievčatá obohatiť nielen navzájom, ale aj svoje okolie.

Pokrik „Biele líšky sú jak sneh, rozdávame všetkým smiech! Noci sa my nebojíme, všetkým vám to prezradíme!“ je počuť každý utorok pred skautskou klubovňou. Predstavíme si jednotlivé skautky v tomto oddiele. Radkyňa Sára so skautským menom Cestovina si svoj pevný vzťah k skautingu a k službe buduje už od malička. Poradkyňa Julka so skautským menom Lina-Aki jej pomáha s vymýšľaním programu pre osem úžasných členiek ich družiny. Momentálne pomáhajú stratenej indiánskej náčelníckej dcére s návratom do jej kmeňa. Je to veľká fuška! Minule sa dokonca stalo, že ju počas prespávania uniesli. Našťastie ju podľa tajných indiánskych stôp vystopovali a zachránili. Veronika GPS-ko získala svoju prezývku vďaka „dokonalej“ orientácii. Pravidlom je, že ak sa niekto stratí, určite je to ona. Skauting ju naučil prekonávať svoj strach. Najobľúbenejší zážitok Sašky Kvapky je práve z tábora, keď jeden deň boli liezť na skaly v Dreveníku a vyliezla až úplne na vrchol! Medzi najlepšie vlastnosti Samky Šupky patrí nadšenie a zapálenie pre hry a aktivity. Vďaka skautingu sa nebojí spoznávať nových ľudí. Mariernka Cencúlik je tímový hráč a svojím milým slovom vie povzbudiť ostatné. Rada prekonáva prekážky spoločne v tíme. Veľmi energická a s hlavou plnou nápadov je Bianka Pastelka. Je lepidlom pre celú družinku. Miška Otázočka je malé slniečko. Skauting upevnil jej vzťah k prírode. V ich družine je najkratšie Martinka, no aj napriek tomu je jej neoddeliteľnou súčasťou. Za tento čas jej skauting najviac pomohol s udržiavaním poriadku. Neexistuje emócia, ktorú by Julka Ksichtík svojimi grimasami nedokázala obsiahnuť. Je prvá, ktorá sa vrhne do dobrodružstva.

Ako skauting vnímajú sestry Saška a Bianka, ktoré ho navštevujú už od tretieho ročníka?

O skautingu v Kežmarku nám povedala naša spolužiačka, do ktorého chodili jej starší bratia. Predtým sme o skautingu vôbec nepočuli, dokonca sme o niektorých z nášho okolia ani nevedeli, že tam chodia. Naše stretnutia prebiehajú tak, že sme rozdelení do skupín podľa veku a pohlavia. Konkrétne je naša dievčenská skupinka vo veku 10 – 12 rokov. My sa voláme Biele líšky, ale iné skupiny sa volajú napríklad Templári, Veveričky, Srnky a Škorice. Každá skupinka má svojho radcu a poradcu, my máme Sáru a Julku. Naše stretnutie voláme družinovka, ktorú mávame raz do týždňa na hodinu a pol. Robíme tam rôzne aktivity, vždy sa na to veľmi tešíme. Máme tiež svoj pokrik a vlajku, to si vymýšľame my samy. Nosíme skautskú šatku a znak skautingu. Dostali sme pracovný zošit, ktorý sa volá Príručka a z nej sa učíme o prírode, správaní v nej a napríklad aj to, ako viazať uzly. Družinku vždy zakončíme „kolekťákom“ teda spoločným pozdravom. Niektoré soboty chodíme aj na opekačky, kde sa učíme zbierať raždie a drevo a zakladať oheň. Hráme rôzne hry a učíme sa rozoznávať napríklad stromy. V lete mávame spoločnú akciu na týždeň: skautský tábor. Každý tábor má svoju tému, napríklad Piráti z Karibiku alebo Pán prsteňov. Spíme v stanoch alebo posadách, skladajú sa tu aj skautské sľuby. Tešíme sa najviac na to, že sa tam stretneme takmer všetci skauti a máme veľa zážitkov – napríklad rafting, lezenie na skalách, kúpanie sa v rieke a tak ďalej. Naša obľúbená je tiež pokladovka – je to dlhá túra, na konci ktorej dostaneme nejaký darček. Netešíme sa však na to, že tam nie je elektrina. Stretávame sa aj cez Vianoce, chodíme po Betlehemské svetlo, máme vianočnú besiedku. Počas Sviatku všetkých svätých sa stretneme vždy pri hrobe zakladateľa skautingu v Kežmarku Bořivoja Uhra. Mávame tiež víkendové prespávačky a každý rok otvárame skautskú sezónu.

Toto sú ony! Biele líšky z 1. oddielu Veľký tresk, 3. zboru Aničky a Bořivoja Uhrových. Veria, že svoje okolie najlepšie ovplyvnia vlastným príkladom.

Keď nabudúce uvidíte skupinku detí s hnedo-žltou šatkou na krku, vedzte, že sú to ony a vyberajú sa na ďalšie spoločné dobrodružstvo.

Miroslava Petríková