Aktuality

Učme sa jeden druhému byť bratom a sestrou

24

Milí obyvatelia Kežmarku, drahí bratia a sestry,

veľkonočné sviatky sú jedinečné svojho druhu spomedzi celého liturgického roka. Sú popretkávané nesmiernou hĺbkou symbolov, ktoré pramenia z evanjeliových textov a doslova sa stávajú hmatateľnými počas našej účasti na jednotlivých obradoch. Ponúkam vám z nich jeden príklad. Je to obrad umývania nôh na Zelený štvrtok.

Je to nádherný symbol, ktorý pripomína, že Kristus neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a zanechal nám príklad, aby sme si vzájomne slúžili. V dobe Ježiša Krista otroci umývali nohy svojim pánom pri vchode do domu. Ježiš týmto gestom, ktoré sa tiež dotýka srdca, umyje nohy zradcovi, ktorý ho zapredáva; Petrovi, ktorý ho trikrát zaprie, ostatným apoštolom, ktorí sa pri jeho zatknutí zo strachu rozutekajú preč a poschovávajú. Takýto je Ježiš. Je to vyjadrenie jeho pokory a lásky bez hraníc, ktorá nerobí rozdiely.

Určite ste si všimli, že terajší pápež František tento obrad vykonáva vo väzniciach, kde umýva nohy odsúdeným, alebo ho udeľuje migrantom, utečencom a pod. Pritom vyriekol aj tieto slová: „Ježiš robil túto službu, aby nám dal príklad, ako slúžiť iným. Keby králi, cisári a hlavy štátov nasledovali Ježišov príklad, nemali by sme tak veľa vojen.“

Povzbudzujem vás, aby sme aj v našich rodinách a susedstvách nehľadali a nevyvolávali rozdelenia, ale usilovali sa o vzájomné odpustenie,  pomoc a ľudskú a kresťanskú blízkosť. Možno niekto z vás má v srdci nejakú zatrpknutosť, neodpustenie. Proste Ježiša o odpustenie. Učme sa jeden druhému byť bratom a sestrou, jeden druhému pomáhať rásť, jeden druhého naprávať, a týmto spôsobom liečiť a zlepšovať naše vzťahy. Všetkým vám želám a vyprosujem Kristov pokoj a požehnané sviatky Pánovho zmŕtvychvstania!

František Trstenský
farár a dekan v Kežmarku